Arap gramerinde irabta mahalli olan ve olmayan cümleler
The sentences, which has mahall and no mahall in i'râb in Arabic language
- Tez No: 382004
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KAYAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cümle, iªrâb, mahall, müfret, unsur, gramer, Sentence, smooth talking, locus, singular, component, grammar
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
“Arap gramerinde iªrâbta mahalli olan ve olmayan cümleler”adlı çalışmamızda nahiv ilminin en önemli konularından biri olan cümlenin, nahiv ve iªrâbdaki konumunu belirlemeye ve nahivcilerin cümlenin iªrâbına olan yaklaşımlarını ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızda, iªrâbta mahalli olan ve olmayan cümlelerin tespiti, bu cümlelerin tanıtılması, iªrâbta mahallinin olup olmadığı tartışmalı olan cümlelerin deliller ışığında değerlendirilmesi ve Arap gramerinde bir cümlenin iªrâbta mahallinin olup olmadığından neyin kastedildiğini ele aldık. Ayrıca bu çalışmada kısaca cümleden, cümlenin kuruluş yollarından, cümlenin unsurlarından, cümlenin kısımlarından ve Arap dilinde iªrâb olgusundan da bahsettik. Çalışmamız esnasında, mananın bütünlüğü için cümlenin ibare içerisindeki durumunun en az müfret kelimenin cümle içerisindeki durumu kadar önemli olduğunu gördük. Ancak buna rağmen klasik nahiv âlimlerinin cümle konusuna ya hiç değinmediklerini ya da sadece kelime ile bağlantısı söz konusu olduğu zaman değindiklerini ve bu sebeple de modern dilciler tarafından eleştirildiklerini farkettik. Yine çalışmamızda, nahivcilerin iªrâbta mahalli olan ve olmayan cümlelerin sayısı hakkında ihtilaf halinde olduklarını tespit ettik. Fakat bu ihtilafın daha çok yüzeysel ve tasnifte olduğunu da gördük. Örneğin bazı nahivciler haber olarak gelen cümleyi bir başlık altında ele alırken diğer bazı nahivciler bunu üç başlık altında ele almışlardır. Yine çalışmamızda, bir cümlenin iªrâbta mahallinin olup olmadığını tespit ederken, cümlenin müfretle te'vîl edilip edilmediğine yani başka bir cümlenin unsuru olup olmadığına bakıldığını gördük.Yine çalışmamızın sonucunda iªrâbta mahalli olmayan cümlelerin sayısının yedi, iªrâbta mahalli olan cümlelerin sayısının da on olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
We tried to asses that the situation of the sentence, which is one of the most important issue of syntax, in syntax and smooth talking and also tried to display that the approach of the syntax scientists to smooth talking of the sentence. In our study we discuss that determination of the sentences which is insignificant and important, introducing of these sentences, cosidering the sentences, which is controversial whether it is insnsignificant or not, in light of the evidences and what is intended to say that whether insignificant or not in arabic grammar. Also we discussed in this study that short sentences, ways of the building a sentence, compenents of the sentence parts of the sentence, fact of smooth talking in arabic language. We saw during our study that situation of the sentence in the passage for wholeness of the meaning is as important as the singular word in sentence. However we also saw that either the syntax scientists didn't deal with issue of sentence or they deal with when it is in connection with word so they are criticised by modern linguists. Anyway we determined that the syntax scientists is in conflict with the number of the sentences which is insignificant and important. But we also saw that this conflict is superficial and about classification. For example some syntax scientists discuss the sentence which comes as an information, in one topic and otrhes discuss this in threc topie. Anyway in our study we saw that the sentence is whether commented with singular or not namely it is looked at whether it is a component of another sentence or not when a sentence is determined whether it is insignificant or not. Anyway as a result of our study we determined that the number of sentence which is insignificant, is seven and the number of sentence which is important, is ten.