Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu ve bu suçla mücaelede mali suçları araştırma kurulunun rolü
Values of assets derived from crime and role of financial crimes investigation board in the fight against this crime
  1. Tez No: 382006
  2. Yazar: VEFA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Karapara, Aklama, Aklama Araçları, MASAK, Black money, Laundering, Laundering tools, MASAK
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Karapara aklama ya da suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu, yasa dışı yollarla ya da faaliyetlerle kazanılan gelirlerin yasal zemine aktarılması amacıyla yapılan tüm işlem veya faaliyetleri içermektedir. Bu çalışmada suçtan kaynaklanan malvarlığı değerleri ya da genel kabul görmüş adıyla karapara aklama kavramı, karapara aklamanın genel kabul görmüş aşamaları, karapara aklama ya da suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu ve bu suçun unsurları bütün yönleriyle ele alınarak suçun işlenmesinde kullanılan belli başlı araçların neler olduğu, bu araçların nasıl kullanıldığı ve aklama faaliyetlerinden ülkelerin mali, ekonomik, sosyal ve de siyasi olarak nasıl etkilendiği ele alınmaktadır. Karapara aklama suçuyla mücadele, mücadelenin ulusal ve uluslararası yönü ile Türkiye?de bu amaçla teşkil edilmiş olan Mali Suçları Araştırma Kurulunun bu suçla mücadeledeki rolü incelenmekte ve bu çerçevede MASAK?ın yapısı, görev ve yetkilerinin aklama suçuyla mücadelede ne derece yeterli olduğu hususları da irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The crime of money laundering or laundering of Values of Assets Derived From Crime contains all activities or transactions which are used in order to be transmitted of illegally earned income to legal grounds.In this study ?Values Of Assets Derived From Crime or known as the black Money? and ?laundering? concepts, generally accepted stages of money laundering, Crime of money laundering or laundering of Values of Assets Derived From Crime and the elements of this crime are handled by all aspects and what the general tools which are used in the crime of money laundering are and how these tools are used in committing this crime and how countries are affected fiscally, economically, socially and politically from this crime are described. Struggle with money laundering crime, national and international dimensions of this struggle and the Role of Financial Crimes Investigation Board, which is set up in order to fight against money laundering, are examined and in this context, the structure, duties and powers of Financial Crimes Investigation Board are enough to what degree in the fight against the Money laundering crime are explored.