Turgut Özal örnekleminde yeni kamu yönetimi anlayışı
New public administration i̇nsight on the sample of Turgut Özal
  1. Tez No: 382007
  2. Yazar: MEHMET HANEFİ SÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAGEHAN TALAT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Turgut Özal, Türk Kamu Yönetimi, Yeni Kamu Yönetimi reformu, Turgut Özal, Turkish public administration, new public administration reform
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
12 Eylül 1980?de yapılan askeri müdahale ile Türkiye yeni bir döneme girmiştir. Ara dönemin totaliter tutumlarından sonra siyasi hayat yeniden şekillenmiş ve sonrasında 1982 Anayasası kabul edilmiştir. 1983 genel seçimlerinde Turgut Özal?ın liderliğini üstlendiği Anavatan Partisi iktidara gelmiş ve Türkiye?nin birçok alanda dönüşüm yaşayacağı süreç de bu şekilde başlamıştır. Bu yıllardan itibaren Türk kamu yönetimi küresel değişim dinamiklerinin etkisiyle Batı kaynaklı yönetim akımlarının etki altında kalmaya başlamıştır. Sosyal ve ekonomik hayatın tüm alanlarında baskın devlet müdahalesi etkisini yitirerek daha çok düzenleyici, denetleyici ve yön verici olmaya yönelik bir sürece girmiştir. Ayrıca küreselleşme ile birlikte kamu sektöründe iş yapma biçim ve anlayışı da etkilenmiştir. Devlet-vatandaş-sivil toplum ekseninde gelişmeler yaşanarak kamu politikası oluşturma süreci yeni bir biçim kazanmıştır. Özal?lı yıllar olarak nitelendirilen 1980?lerin başından itibaren, Türkiye?de dış ticaretin ve teşebbüs hürriyetinin önündeki engellerin kaldırılması, toplumda para ve ekonomi politikalarında daha liberal çözümlerin ortaya konulması gibi faaliyetler görülmektedir. Ancak Özal?ın gerçekleştirmeye çalıştığı reformların, düşünce planında bazı toplum kesimlerince ve siyasi çevrelerce kabul edilmesi uzun yıllar almıştır. Bu tezde geleneksel kamu yönetimi anlayışı teorileri kapsamlı bir şekilde ele alındıktan sonra Turgut Özal Dönemi siyasi yapısı irdelenmiştir. Daha sonra da bu dönemde kamu yönetimi alanında yaşanan reform sürecinin dinamikleri ve sonuçları aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey entered a new era with the military intervention held on 12 September 1980. After the totalitarian attitudes of interim period, the political life was reformed and then 1982 Constitution was adopted. During the 1983 general elections, Motherland Party of whom assumed Turgut Özal its leadership, came to power and Turkey live conversion process in many areas began in this way. From these years, Turkish public administration started to remain under influence of Western administrative movements due to the dynamics of global change. Dominant government intervention in all areas of social and economic life, losing its effect, entered a much more regulatory, supervisory and guiding process. In addition, with globalization, the form and the concept of doing business in public sector also has been affected. Developments experienced on the axis between citizens, state and civil society, the process of creating public policy gained a new form. Since the early 1980s, described as Özal years, such activities as the removal of obstacles before Turkey's foreign trade and the freedom of enterprise in society and putting forward more liberal solutions on money and economic policies can be considered in this context. However, the adoption of Özal's reforms which he tries to realize, in thougt plan, has taken many years by some sections of society and political circles. In this thesis, the traditional insight of public administration theories have been addressed in a comprehensive manner and after then the political structure of Turgut Özal period is examined. Later, the dynamics and the results of reform process in the field of public administration in this period were transferred.