Bankaların etkinliklerinin Malmquist toplam faktör verimliliği indeksi ile değerlendirilmesi
The evaluation of banks' activities with index of Malmquist total factor efficiency
- Tez No: 382008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜDAVERDİ BİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, İstatistik, Banking, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Performans, Etkinlik, Malmquistindex, Data envelopment Analysis, Performance, Efficiency, Malmquist Index
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Veri zarflama analizi, aynı konuda faaliyet gösteren ve benzer girdi ve çıktıları kullanan birimlerden süreçlerini etkin olarak kullanan ve kullanmayan birimlerin belirlenmesiiçin uygulanan bir yöntemdir. Üretkenliğe zaman boyutunu dahil edilmek ve teknik etkinlik ve teknik etkinlikteki değişme, teknolojik değişme ve toplam faktör verimliliğindeki değişme endeksleri Malmquist Toplam Faktör Endeksi ile hesaplanabilmektedir. Bu çalışmada 2003-2012 yıllarında faaliyette bulunan 21 bankaya ilişkin veriler kullanılmıştır. Türkiye Bankalar Birliği sitesinden banka bazında seçilmiş bilanço kalemleri değerlendirilerek Personel Sayısı, Şube Sayısı, Duran Varlıklar, Toplam Özkaynak, olmak üzere dört girdi, Net Dönem Karı, Toplam Krediler, Toplam Mevduat, Net Ücret ve Komisyon gelirleri olmak üzere dört çıktı değişkeni belirlenmiştir. Bu verilereVZA yöntemiyle ölçeğe göre sabit getiri CCR modeli ve ölçeğe göre değişken getiri BCC modeli kullanılarak teknik etkinlik değerleri hesaplanmıştır. Teknik etkinlik sonucuna göre on yıl boyunca Garanti Bankası, Finans Bank, Eximbank ve Kalkınma Bankası olmak üzere dört bankanın etkin olduğu tespit edilmiştir. Üretkenliğe zaman boyutunun dahil edilmesiyle ortalama etkinliklerinde gerileme olan Şeker Bank, Anadolu Bank ve İller Bankasıdır. Diğer bankaların ortalama etkinliklerinde ise ilerleme tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Data Envelopment Analysis is a method that is used to determine efficiently used and unused units that is active in the same subject and using similar inputs and outputs. Including time to productivity, technical efficiency and change in technical efficiency, technological change and change in total factor efficiency can be calculated by Malmquist Total Factor Index. In this study, data about 21 banks which were active in 2003 – 2012 is included. By evaluating the balance items from the Banks Association of Turkey, four inputs, Number of Staff, Number of offices, Fixed Assets, Total Shareholders' Equity, and four outputs, Net Profit for the year, Total Loans, Total Deposit, Net Pay and Commission Incomes are determined. With VZA method, constant returns to scale is calculated with CCR model, and variable return to scale is calculated by BBC model. According to technical efficiency results, in the last ten years, Garanti Bank, Finans Bank, Eximbank, Kalkınma Bank are effective ones. Including time to efficiency, there is a decline in average efficiency of Şeker Bank, Anadolu Bank and İller Bank. It is realized that there is an increase in average efficiency of other banks.