Abdülmecid Sivasi Divanı (İnceleme-metin)
The divan of Abdülmeci̇d Si̇vasi̇ (Rewi̇ev-text)
  1. Tez No: 382027
  2. Yazar: ALPER AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk İslam Edebiyatı, Abdülmecid Sivasi, Tasavvuf, Şiir, Turkish Islamic Literature, Abdulmecid Sivasi, Mysticism, Poem
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Bu çalışmada 16. ve 17. yy. mutasavvıf şairlerinden olan Abdülmecid Sivâsî divanı incelenmiştir. Halvetî tekkesi ulemasından olan müellifin divanından başka kütüphane kayıtlarında yirmi adet kitabı bulunmaktadır. Divanının ise Süleymaniye Kütüphanesinde beş, İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde bir adet olmak üzere toplam altı nüshası çalışma konusunu oluşturmuştur. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde yazarın hayatı ve yaşadığı yüzyılın genel özellikleri, ikinci bölümde divanda işlenen dinî ve tasavvufî konular, üçüncü bölümde cemiyete ve tabiata ait konular işlenmiş ve dördündü bölümde ise divan metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the divan of Abdulmecid Sivasi, among the 16th and 17th century Sufi poets, was examined. The author, being one of the scholars of Halveti lodge, has twenty other books except than the divan in the registries of library. Five copies in Suleymaniye Library, one copy in Central Library of Istanbul University, six copies in total were the subject of this study. This study also has four chapters: In the first chapter, the life of author and the general characteristics of his period; in the second chapter, the religious and mystic themes in the divan; in the third chapter, some themes related to society and nature and in the last and fourth chapter, the text of divan is presented.