Hoca-Zâde Ahmed Kâmil Efendi ve dîvân'ı (İnceleme-metin)
Hoca-Zâde Ahmed Kâmil Efendi and his divan (Examination-text)
- Tez No: 437300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMECİT İSLAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hoca-zâde Ahmed Kâmil Efendi, Dîvân, Din, Tasavvuf, Nakşibendîlik, Hoca-zâde Ahmed Kâmil Efendi, Dîvân, Religion, Sufism, Naqshbandiyya
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Hoca-zâde Ahmed Kâmil Efendi, XIX. Yüzyılda yaşamış Gürcü asıllı mutasavvıf bir şairdir. Nakşî tarikatı şeyhi olan Ahmed Kâmil Efendi'nin tespit edebildiğimiz tek eseri Dîvân'ıdır. Hoca-zâde Ahmed Kâmil Efendi eserini, XIX. Yüzyılda Türk Edebiyatı'nın yeni bir kimlik arayışına girdiği zamanda yazmıştır. Ancak şair eserini klasik tarzda kaleme almıştır. Çalışmamızın giriş bölümünde şairin yaşadığı devrin siyasî ve edebî durumu hakkında bilgi verilmiştir. Eser üç bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde şairin hayatını, edebî kişiliğini ve Dîvân'ını, Eski Türk Edebiyatı'nda kullanılan şekil ve tür yönünden inceledik. İkinci bölümde dinî-tasavvufî içeriğin yoğun olduğu eseri, dinî ve tasavvufî kavramlar açısından inceledik.Üçüncü bölümde ise eserin transkripsiyonlu metnine yer verdik.
Özet (Çeviri)
Hoca-zâde Ahmed Kâmil Efendi is a sufi poet of Georgian origin who lived in 19th century. Ahmed Kâmil Efendi was a sheikh of Nakşi religious order. We studied on“Divan”which is his only work that we have today Hoca-zâde Ahmed Kâmil Efendi wrote his poems in 19th century when Turkish Literature began to follow new paths. He was one of the poet who wrote his poems in classical way in 19th century. In the introduction part, we gave information about politicial and literary situation of 19th century. Then we handled the subject in three main chapters. In the first chapter we analyzed the life of Ahmed Kâmil Efendi, his literary personality and his Divan from the point of forms and types that was used in Classic Turkish Poem. In the second chapter we determined the religious and sufistic concepts of Divan and analyzed them. In the end of the study we gave the text of Divan with transcription.