Caryl Churchill'in oyunlarında kadın ve şiddet
Women and violence in Caryl Churchill's plays
  1. Tez No: 382028
  2. Yazar: AJDA BAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ EFE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Caryl Churchill, Kadın, Feminist Tiyatro, Şiddet, Caryl Churchill, Women, Feminist Theatre, Violence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde bir an önce çözüme kavuşturulması gereken sorunlardan biri de şiddettir. Değişik türleri olan şiddet tüm önlemlere karşın varlığını sürdürmektedir. Bu nedenle, feminist düşünürler özellikle kadına yönelik şiddeti önleme konusunda çaba sarf etmektedir. Bu çalışmamızda 20. yüzyılın son çeyreğinde ve 21. yüzyılın başlarında İngiliz Tiyatrosu'nun en önemli kadın yazarlarından biri olan Caryl Churchill'in oyunlarındaki kadın karakterleri ve toplumda pek fazla dile getirilmeyen şiddet olgusu ele alınmıştır. Churchill'in oyunlarına geçmeden önce“Giriş”bölümünde 2. Dünya Savaşı sonrası İngiliz Tiyatrosu'nun özelliklerine ve bu kapsamda yer alan feminist tiyatronun tarihi sürecine yer verilmiştir. Bu bağlamda, feminist yaklaşımlar ve feminist tiyatro tanımlandıktan sonra İngiliz Feminist Tiyatrosu'ndan örneklere değinilmiştir.“Giriş”başlığı altında ayrıca şiddetin anlamı ve çeşitleri açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede İngiliz Tiyatrosu'nda yer alan şiddet olgusu da kısaca değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonraki bölümünde dünya tiyatrosunda önemli bir yeri olan Caryl Churchill'in yazın dünyasında öne çıkan oyunları Vinegar Tom, Cloud Nine, Top Girls ve Fen'in ardından A Mouthful of Birds, The Skriker ve Seven Jewish Children oyunları“kadın ve şiddet”yönleriyle incelenmiştir.“Sonuç”bölümünde ise çalışmamızın genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the issues to be resolved as soon as possible in our day is violence. Despite all precautions violence, which has different types, still persists. Therefore, feminist thinkers strive to prevent violence against women. In this study, female characters in the plays of Caryl Churchill, who is one of the most important British female writers in the last quarter of the 20th and the early years of the 21st Centuries and the phenomenon of violence are discussed. Before dealing with Churchill's plays, the qualities of British Theatre after the 2nd World War and the historical process of feminist theatre within this context will be the main concern of this study. After defining feminist approaches and feminist theatre, examples from the British Theatre have been presented. Under the“Introduction”heading we tried to explain the meaning and types of violence. The phenomenon of violence in British Theatre has been briefly looked into within this context. In the following part of our study, the outstanding plays Vinegar Tom, Cloud Nine, Top Girls and Fen and then A Mouthful of Birds, The Skriker and Seven Jewish Children of Caryl Churchill who has an important place in world theatre have been analyzed in terms of“women and violence”. In the“Conclusion”a general assessment regarding the study has been made.