Şarkı söyleme sanatının teknik açıdan incelenmesi
Analysing the art of singing from technical aspect
- Tez No: 382026
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ses Eğitimi, Ses Organları, Ses Ezersizleri
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Şarkı Söyleme Sanatının Teknik Açıdan İncelenmesine yönelik olup“Uzmanların şarkı söyleme tekniklerini uygulama biçimindeki farklılıklar var mıdır”sorusunun cevaplanması üzerinde yapılandırılmıştır. Bu çalışma müzik bölümündeki öğretim elemanlarına şarkı söylerken uygulama biçimindeki farklılıkların uzman görüşü doğrultusunda daha sistemli uygulanabilmesine katkı sağlaması bakımından önemlidir. Betimsel yöntemle hazırlanan bu çalışmada kaynak tarama ve görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşmede Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin Solisti Esra Çetiner' den, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin Solisti Erdem Baydar'dan ve Bülent Ecevit Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Onur Çuhacı'dan Bireysel Ses Eğitimi konusunda farklı uzman görüşleri alınmıştır. Sonuç olarak uzmanların önerdiği uygulamaların hepsinin de yerinde olduğu söylenebilir. Farklı görüşlerin aynı amaca yönelik olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work is for Analysing The Art Of Singing From Technical Aspect.And it was created to answer the question that“Are there any differences in the manner experts practise singing techniques?”. This study has importance because of the fact that experts' opinions were received so as to explain the differences in the way of practising to the students of the department of music , which makes it practised more systematically. The method of literature review and the method of interview were used in this study prepared with descriptive method.Different opinions about invidual voice training were received from Esra Çetiner who is the soloist of Samsun State Opera and Ballet , Erdem Baydar who is the soloist of Ankara State Opera and Ballet and Onur Çuhacı who is the head of the department of performing art of Bülent Ecevit University.Consequently, it can be said that the practises the experts offered are all to the point.It's been detected that the different opinions are for the same purpose. Key Words : Voice Training, Speech Organs, Voice Exercises.