Cumhuriyet tarihi boyunca ortaöğretim kurumlarında öğrenci ve personele yönelik kılık kıyafet uygulamaları ve günümüz okul idarecilerinin karşılaştıkları güçlükler (Kayseri örneği)
Attire applications for students and staff at secondary education institutions throughout the history of The Republic, and challenges current school administrators face (On the basis of Kayseri)
- Tez No: 382030
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kılık, Kıyafet, Ortaöğretim Kurumları, Okul İdarecileri
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar ortaöğretim kurumlarında personel ve öğrenciye yönelik kılık kıyafet uygulamalarının nasıl olduğunun ve günümüz okul idarecilerinin karşılaştıkları güçlüklerinin Kayseri ilinden hareketle ortaya konulmasının amaçlanmıştır. Cumhuriyetin ilk günlerinden günümüze kadar kılık kıyafet konusunda çıkartılan kanun, kararname, tüzük ve yönetmeliklerden hareketle ortaöğretim kurumlarındaki personel ve öğrencilerinin kılık ve kıyafetleri ortaya konulmaya çalışmış ayrıca günümüz okul idarecilerinin kılık kıyafet ile ilgili mevzuatı gerek personel ve gerekse öğrenciye uygularken karşılaştıkları güçlüklerin neler olduğu Kayseri ili merkez ilçeleri durumundaki Melikgazi, Kocasinan ve Talas'ta yer alan ortaöğretim kurumlarının 2013-2014 öğretim yılındaki idarecilerinden hareketle belirlenmeye çalışılmıştır. Cumhuriyetten günümüze uygulanan kılık kıyafetlerle ilgili kanun, kararname, tüzük ve yönetmeliklerin belirlenmesinde arşiv araştırması yapılmış, o dönemlerde yaşayan insanlarla görüşülmüş, TBMM tutanakları, Resmi Gazete, ulusal gazeteler ve bu konudaki çalışmalar taranarak nitel bir çalışma yapılmış sonrasında da okul idarecilerine, bazı demografik bilgilerin yer aldığı açık uçlu sorularla birlikte araştırmacı tarafından hazırlanan anket uygulanarak bilgiler toplanmıştır. Buradaki nicel çalışma ile birlikte toplanan bilgilerin değerlendirmesi yapılmış çıkarımlarda bulunulmuş ve günümüz idarecilerinin kılık kıyafet ile ilgili uygulamalarındaki güçlükler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
It's aimed to find out that how the attire applications for students and staff at secondary educatıon institutions from the founding of the republic until now and what the challenges that current school administrators face are on the basis of Kayseri. And It is tried to explain this according to legistlated laws, bylaws, regulations and codes by consulting to the administrators of secondary educaion institutions in the central counties of Kayseri; Melikgazi, Kocasinan and Talas. Archives were researched when it was detemined what the laws, bylaws, regulations and codes enacted were with regard to attire applications from the republic until now, We discussed with the people living in that period, This study was qualified by reviewing The Parliament minutes, the official gazette, national newspapers and other studies on this topic.Afterwards, All data were collected by asking some open-ended questions involving some demographic data to administrators of the schools and by implementig a questionairre prepared by researcher. The information collected in conjunction with quantitative studies were assessed, conclusions are made and challenges in the dress-related applications of current education administrators have been introduced. Keywords : Attire, costume, Institutes of secondary schools, school administrators.