Öğrencilerin özel dershane tercihlerinde etkili olan faktörler ve özel dershanelerin hizmet kalitesi değerlendirmelerine ilişkin bir uygulama
The determining factors in the choice of private courses and an application on the assessment of service quality of private courses
  1. Tez No: 382029
  2. Yazar: ALİ RIZA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dershaneler, Özel Öğretim, Ortaöğretim, Eğitim, Private Courses, Private Education, Secondary Education, Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, öğrencilerin dershaneleri tercih etmelerinde etkili olan faktörleri ve dershanelerden almış oldukları hizmet kalitesini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın uygulaması Aksaray ilinde bulunan dershanelerdeki öğrencilere yapılmıştır. Verilerin toplanmasında anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Aksaray'ın Merkez ilçesindeki 2012-2013 eğitim öğretim yılında üniversiteye hazırlanmak amacıyla dershaneye giden öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmaya katılacak öğrencilerin belirlenmesinde küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamına aktarılarak İstatistikî Paket Programında istatistikî analizler yapılmıştır. T Testi sonuçları algılamalarının beklentilerinden daha düşük çıktığını göstermiştir. Korelâsyon analizi sonuçları da öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri ile algılamaları arasında ilişki olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yapılan Faktör Analizi sonuçlarında beklenti ifadeleri altı faktör altında toplanırken, algılama ifadeleri beş faktör altında toplanmıştır. Ayrıca MANOVA Analizi sonuçlarında Algılamalara ilişkin faktörlerin öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri bakımından farklılıklar gösterdiği de belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, mevcut çalışmalara yeni bir bakış açısı kazandıracak ve gelecekte yapılacak çalışmalara da ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the factors which are effective in the choice of the courses and the service quality that students get from these courses. This survey was applied to the students of the private courses in Aksaray Survey method was used in data collection. Students who attended the private courses for the preparation of university exam in the centre of Aksaray in 2012-2013 formed the target population of the study. While determining the students, cluster sampling method was used. Having transferred the data to the computer, it was analysed by using the Statistical Package Programme. T Test results display that the perceptions of students were lower than their expectations. Moreover, the results of correlation reveal that there is a relation between social demographic characteristics of students and their perceptions. In the factor analysis results while the expectation statements were gathered under six factor, the perception statements were gathered under five factor. Besides, in MANOVA analysis results it is determined that social demographic characteristics of students and perception factors show difference. The results obtained from this study give a new point of view to the existing studies and lead future studies.