Ortaokul yöneticilerinin problem çözme becerileri ile iş doyumları arasındaki ilişki (Kayseri ili örneği)
Tthe relationship between problem solving abilities and the job satisfaction of elementary school administrators(Kayseri sample)
- Tez No: 382031
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul, İş Doyumu, Problem Çözme Becerisi, Okul Yöneticisi, Secondary Schools, Job Satisfaction, Problem Solving Skill, School Administrator
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bir eğitim kurumu olarak okulların kaliteli ve etkili bir eğitim vererek beklenen toplumsal ihtiyacı karşılayabilmesi büyük oranda okulun nasıl yönetildiğine bağlıdır. Okulların nasıl yönetildiği ise kuşkusuz okul yöneticilerinin işlerinden sağladıkları doyum ile birlikte ruhen ve bedenen sağlıklı olmaları ile bağlantılıdır. Bir insan olarak okul yöneticilerinin işlerine bağlanmaları, performansları ve karşılaştıkları sorunları çözebilmeleri ile yaptıkları işten sağladıkları doyum arasında bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle araştırmanın temel amacı, eğitim yöneticilerinin problem çözme becerileri ve iş doyumları arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Bu araştırmanın, eğitim yöneticilerinin iş doyumları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi alandaki literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca araştırma bulgularının eğitim yönetici adaylarının seçiminde ve yöneticilerin yetiştirilmesinde katkı sağlayabilecek olması yönünden çalışmanın öneminin daha da artacağı söylenilebilir. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Kayseri ili merkez ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullarda çalışan 670 okul müdür ve müdür yardımcısı oluşturmaktadır. Bu evrenden kolayda örneklem yoluyla ile ulaşılabilen 257 okul yöneticisi çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada, verileri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Problem Çözme Envanteri ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS ( Statistical Package Program for Social Sciences ) paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgulara göre; okul yöneticilerinin problem çözme becerilerinin yöneticilik görevi, çalışılan kurum ve okul türü değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Okul yöneticilerinin iş doyumu düzeylerinde ise personel sayısı ve haftalık çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda okul yöneticilerinin problem çözme becerileri ile iş doyumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiş, problem çözme becerisi arttıkça iş doyumunun da artacağı kanısına ulaşılmıştır. Eğitim yöneticilerinin problem çözme becerileri ve iş doyumları arasında diğer değişkenler açısından ortaya çıkan anlamlı farklılıklara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
An educational institution, schools' capability of meeting the expected social need by offering quality and effective education largely depends on the way the schools are managed. And the way schools are managed undoubtedly depends on the satisfaction that school administrators get from their jobs and also on their being physically and psychologically healthy. It is thought that, there is a relation between the satisfaction that school administrators get from their jobs and their job attachment as a human being, their performances and their capability of solving the which problems they face For this reason, the main purpose of the study is to analyze the relationship between problemsolving and job-satisfaction of school administrators in terms of various variables. With this study, it can be said that the analysis of the relationship between jobsatisfaction and problem-solving skills of school administrators can contribute to the literature; and in addition, the fact that study findings can contribute to the selection of manager candidates and raising the managers can increase the importance of the study. In this study relational survey method was used. Study population consisted of 670 school principals and vice-principals working in primary and secondary schools under the supervision of Ministry of Education in Çorum province and its districts. 257 school administrators who could be reached through sampling consisted of the sampling of this study. For data collection in the study, Personal Information Form, Problem-Solving Inventory and Minnesota Job Satisfaction Questionnaire were used. Data acquired was analised using SPSS ( Statistical Package Program for Social Sciences ). According to the findings, problem solving abilities were lower among the administrators working at state schools than that of administrators working at private schools and principles work satisfaction levels were higher than that of vice-principles. Also administrators who have higher work experience have a higher job satisfaction level than administrators who have lower work experience. As a result of the analysis done, a positive and significant relationship was detected between problem solving abilities and job satisfaction levels of administrators, as the problem solving ability increases the job satisfaction will rise too. Some recomendations were made for the significant differences interms of other variables between administrations' problem solving abilities and job satisfaction.