Para değerindeki değişikliğin evlilikle ilgili hükümlere etkisi
The effect of the changi̇ng the value of the monetary on the matri̇moni̇al affai̇rs
- Tez No: 382045
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GAYRETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Para, değer kaybı, borç, nişan, mehir, nafaka, Money, depreciation, liabilities, engagements, mehr, alimony
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Aile hukukunda taraflar arasında mali borç ilişkisi doğuran nişan, evlilik mehri ve nafaka ile ilgili hususlarda para değerindeki değer değişikliğinin bu borca etkilerini ele alan bu çalışma üç kısımdan oluşmaktadır. Giriş kısmı, para kavramını ve İslam devletlerinde paranın tarihini irdelemektedir. Birinci bölümde, paranın değer değişikliği bağlamında söz konusu olan durumları, bu durumların, altın, gümüş ve diğer metallerden üretilen paralar ile kâğıt paraların üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca konuyla ilgili kadim fukaha ile muasır İslam hukukçularının görüşleri, bunlar içinde tercihe şayan olanlar da ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, bu konunun bir uygulama alanı olarak, paradaki değer değişikliğinin nişan hediyeleri, mehir ve nafaka üzerindeki etkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is divided into three chapters. In the Introduction, the subjects such as the definition of the money in cash and its value along with its declaration of as the price, as well as its history under the Islamic states dealt. In the First Chapter, we have taken up the matters such as the judgment on the change of the monetary -affairs and its effects designed for this matter with its various forms divided such as into gold, silver and money made from other mines and paper moneys (banknotes) we also have given the explanation of the Muslim scholars in the past and in the contemporary times about these subject. In addition, we have cited also the preferred opinion about that matter. In the Second Chapter, we have given some practical samples about the matter cited above in the matrimonial affairs, for examples, the gifts given in the matrimonial engagement, the depth of alimony and mehr.