Orta öğretim kurum yöneticilerinin mizah tarzlarının incelenmesi (Kayseri ili örneği)
Examining the humor styles of the secondary education institution administrators (Kayseri sample)
- Tez No: 382059
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitim yönetimi, mizah, mizah tarzları, kendini geliştirici mizah, katılımcı -sosyal- mizah, kendini yıkıcı mizah, saldırgan mizah, educational administration, humor, humor styles, self enhancing humor, affiliative humor, self defeating humor, aggressive humor
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada mizahın orta öğretim kurum yöneticilerin mizahı kullanıp kullanmadıkları, şayet kullanıyorlarsa dört baskın mizah türünden ( Kendini Geliştirici Mizah, Katılımcı -Sosyal- Mizah, Kendini Yıkıcı Mizah ve Saldırgan Mizah) hangisini benimsediklerini ve mizah tarzlarının cinsiyet, yaş, kıdem, öğrenim durumu ve mesleki deneyim değişkenlerine göre değişip değişmediği sorgulanmış ve elde edilen sonuçlar ışığında öneriler getirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak mizah tarzları ölçeği kullanılmıştır. elde edilen veriler SPSS 21 istatistiksel programında analiz edilmiştir. Verilerin dağılımları Shappino Wilks Testi yardımıyla test edilmiştir. Grup dağılımlarının incelenmesinde Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Analizleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda orta öğretim kurum yöneticilerinin mizahı kullandıkları ve en çok katılımcı sosyal mizahı benimsedikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this descriptive study, whether humor is used by secondary education administors or not and if they use which of the four main humor style (Self Enhancing Humor, Affiliative Humor, Self Defeating Humor and Aggressive Humor) do they prefer was questioned. It is also questioned whether the humor style depends on variabes such as gender, age, work experience, educational status and some recomendations were made using the data gained. Humor Styles questionare was used as data collection tool. The data collected was analysed by using SPSS 21 statistical programme. The distribution of the data was analysed with the help of Shappino Wilks Test. Group distributions were analysed by using Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis Analyses. As a result it was found that secondary school administrators uses humor in their administral life and they prefer Affiliative Humor.