Ergenlik dönemindeki öğrencilerin internet bağımlılığı ve anne baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study of the relationship between internet addiction of the students in adolescence period and parental attitudes
- Tez No: 382058
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BOZGEYİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, anne baba tutumları, ergenlik dönemi, İnternet addiction, parental attitudes, adolescence period
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzün en önemli teknolojilerinden biri olan internet, günlük hayatımızın hemen her alanına nüfuz ederek kolaylıklar sağlamaktadır. Aynı zamanda internetin kontrolsüz ve aşırı kullanımı özellikle ergenleri ruhsal ve fiziksel yönden olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuz etkiler hem tıp hem de eğitim alanında çalışmaları hızlandırmıştır. Bu çalışmanın amacı ergenlik dönemindeki öğrencilerin internet bağımlılığı ve anne baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma Kayseri ili, Talas İlçesinde 2012-2013 eğitim öğretim yılında ortaöğretime devam eden 186 kız, 157 erkek olmak üzere 343 öğrenci üzerine yürütülmüştür. Araştırmaya katılan öğrencilere“Kişisel Bilgi Formu”,“Ana Baba Tutum Ölçeği”ve“İnternet Bağımlılık Ölçeği”uygulanmıştır. Bu araştırma betimsel nitelikli olup genel tarama modeli kullanılmıştır.Elde edilen verilerin analizinde SPSS programından yararlanılmış, t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tukey Testi uygulanmıştır. Araştırmanın kavramsal çerçevesinde, internet bağımlılığı, anne baba tutumları ve ergenlik dönemi özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde öğrencilerin internet bağımlılığı ve algılanan anne baba tutumlarının cinsiyete göre değişmediği görülmüştür. Fakat sınıf düzeyi, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu,aylık gelir, evde internet bağlantısının olup olmaması ve internete nerden bağlanıldığı değişkenlerinde anlamlı şekilde farklılaşma görülmüştür. Araştırmanın sonucunda patolojik internet bağımlısı öğrencilerin oranı %9,6 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Internet, one of the most important technology of our lifes, provides eases by penetrating almost every aspect of our daily lives. Besides this, uncontrolled and excessive use of the internet especially affects the adolescents' mental and physical aspects negatively. These negative effects accelerated the studies in both medical and education areas. The aim of this study is to investigate the relationship between students' internet addiction in adolescent period and parental attitudes . The research was applied on 343 students including 186 girls and 157 men who were attending secondary education, in 2012-2013 academic year, at Talas, Kayseri.“Personal Information Form”,“ Parental Attitude Scale”and“ Internet Addiction Scale”was applied to the students who participated in the study. General screening model was used in this research and it is descriptive.SPSS software was used in the analysis of the data obtained, t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Tukey Test were applied. In the conceptual framework of the study, there were given information about Internet addiction, parental attitudes and characteristics of the adolescence period. When the findings were evaluated, it is understood that students' internet addiction and perceived parental attitudes didn't vary according to gender. But there were found significant variations in grade level, parents' education level, monthly income, internet connection and the place where you connected to internet. The outcome of study is that the rate of pathological internet addict students were found 9.6%.