Kıbrıs ve Dr.Fazıl Küçük
Cyprus and Dr. fazıl Küçük
- Tez No: 382071
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ALİM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Dr. Fazıl Küçük, Halkın Sesi, Kıbrıs, Türkiye, Türkiye-Kıbrıs ilişkileri, Kıbrıs'ta Evkaf meselesi, Türkiye-İngiltere ilişkileri, Türkiye-Yunanistan ilişkileri, İngiltere-Yunanistan ilişkileri, Enosis, Taksim, Kanlı Noel, Dr. Fazil Kucuk, Voice of the People, Cyprus, Turkey, Turkey-Cyprus relations, the Cyprus issue of Foundations, Turkey-UK relations, Turkey-Greece relations, relations with Britain and Greece, Enosis and Division, Bloody Christmas
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Kıbrıs Türk toplumunun unutulmaz mücadele lideri olan Dr. Fazıl Küçük, yaşamının her dönemini bu mücadeleye harcamış ve birçok zorluğu bir olanağa çevirmesini bilmiştir. Anavatan Türkiye'nin, Kıbrıs sorunu konusunda bilinçlenmesinde ve bunu ulusal bir davaya dönüştürmesinde en büyük pay hiç kuşkusuz Fazıl Küçük'ündür. Fazıl Küçük, yalnızca tarihsel varlığıyla değil, Kıbrıs Türk toplumuna mücadele araçları oluşturması ve geliştirmesi bakımından da önemlidir. Her dönemi tahlil ederek o döneme hazır ve uyanık girilmesi, Dr. Küçük'ün bu gayretleriyle olmuştur. Siyasi partiler kurmuş, direniş örgütleri tertiplemiş ve kalıcı bir araç olarak Halkın Sesi'ni yayımlamıştır. Kendisi gibi Türk aydınlara bir çatı görevi gören bu gazete aynı zamanda mücadeleye unutulmaz şahsiyetler de kazandırmıştır. Rauf Denktaş da bunlardan biridir. Dr. Küçük, ele aldığı konularla toplumun gündemini ve tavrını belirlemiş, onu Atatürkçü ilkeler ışığında mücadeleye çekmiştir. Özellikle eğitim, evkaf, din gibi konularda yaptığı detaylı araştırmalar toplumun bugüne kadar manevi sağlığı yerinde olarak ulaşmasında etkili olmuştur. Bu konuların Halkın Sesi'nde işlenmesi ise Kıbrıs'taki Türk toplumunun kendine ait hakları mücadele içinde yoğrularak öğrenmesini ve savunmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
As the notable campaign leader of Turkish Cypriot community, Dr. Fazil Kucuk lived out his life for this campaign and he knew how to convert numerous difficulties into opportunities. Undoubtedly, Fazil Kucuk undertook the most important role in raising the awareness on Cyprus Problem in Mainland Turkey and converting this into a national case. Fazil Kucuk is not only important in terms of his historical presence but is also important for the introduction and development of campaign tools for Turkish Cypriot community. It was such efforts of Dr, Kucuk which allowed each period to be analyzed and entered with readiness and awareness. He established political parties, organized resistance groups and published the Voice of People as a persistent voice of the community. Serving as a roof for Turkish intellectuals just like him, this newspaper also brought new characters into the campaign. Rauf Denktas is one of them. Dr. Kucuk focused on subjects setting the agenda and posture of the community, he pulled people in the campaign in the light of Ataturk`s principles. Particularly his in-depth studies on subjects such as education, foundations and religion inspired the community in reaching to the present day by preserving the moral integrity. Such matters being addressed in the Voice of People enabled Turkish community to learn and defend their rights kneaded with struggle