Bursa basınında Kıbrıs Barış Harekatı
Cyprus Peace Operation in Bursa press
- Tez No: 485721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ AKSANYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kıbrıs, Bursa Basını, Kıbrıs Barış Harekatı, Turkey, Cyprus, Bursa Press, Cyprus Peace
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
1974 Kıbrıs Barış Harekatı Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhuriyet Döneminde sınırları dışında gerçekleştirdiği en büyük ve sonuçları bakımından en etkili savaştır. Kıbrıs Adası stratejik önemi dolayısıyla tarih boyunca pek çok devlet tarafından işgal edilmişti. 1571 yılında Ada'nın Osmanlı Devleti tarafından fethi ada halkını ekonomik, kültürel ve dini yönden son derece olumlu etkilemişti. 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması ile Kıbrıs Adası'nın yönetimi İngiltere'ye bırakılmış. Bu antlaşma Kıbrıs Türkleri için yaşanacak olumsuzlukların adeta bir başlangıç noktası olmuştu. Kıbrıs'ta kendini“Rum”olarak tanımlayan halk İngilizlerden de cesaret alarak Türklere karşı her geçen gün baskılarını arttırmışlardı. Rumların amacı“enosis”yani Kıbrıs'ı Yunanistan'a katmaktı. Rumların amacı önce İngilizleri, ardından da Türkleri adadan kovmaktı. 1960 yılına gelindiğinde Adanın tamamını kapsayan Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Cumhurbaşkanı Makarios yardımcısı ise Dr. Fazıl Küçük'tü. Barış içinde yaşamayı düşünen Türkler hayal kırıklığına uğradılar. Çünkü Makarios“Akritas Planı”ile Türklerin tamamını imha etmek için harekete geçti. Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs'taki Türklere uygulanan şiddet ve baskı eylemlerini sonlandırmak için garantörlük yetkisini kullanarak Birleşmiş Milletler'de sorunu çözmeye çalıştıysa da herhangi bir sonuç alınamadı. Nihayet 15 Temmuz 1974 tarihinde“enosis”, gerçekleştirmek için Yunanistan Kıbrıs'ta darbe yaparak Rum lider Makarios'u devirdi. Yerine Nikos Sampson'u getirdi. Türkiye bu oldubittiyi kabul etmedi. 1960 Garanti Antlaşması'ndan doğan haklarını kullanarak 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nı düzenledi. Böylece hem Kıbrıs'taki Türklerin can ve mal güvenliği sağlanmış oldu, hem de iki toplumlu bir yapı oluşmuş oldu.
Özet (Çeviri)
Cyprus Peace Operation in 1974 is the biggest war of Turkish Republic that occured out of country borders after the declaration of republic and also it is the most effeective war qith regard to its results. As Cyprus island was strategically important, it was defeated by lots of countries during the centuries. When the island conquered by the Ottoman Empire in 1571, the citizens of the island were effected positively in economic, cultural and religional areas. With the Berlin Treaty signed in 1878, England began to govern the Cyprus island. This treaty was the beginning of the negations fort he Turkish people living in Cyprus. By taking courage of English people; the people recognizing themselves as“Roum”, increased their repression on Turkish people day by day. Tpier aim was to make“enosis”which means including the Cyprus land in Grece come true. They wanted to get rid of English and Turkish people in the island. In 1960, Cyprus Republic comprising the whole island was founted. The president was Mokories and Dr. Fazıl Küçük was the hepler of him. Turkish people who dreamed living peacefully were disappointed. Because Makarios began to organize a plan called“Akritas Plan”which ained to annihilate all the Turkish people. Although Turkish Republic tried to solve this problem the violence and repression on Turkish people in cyprus in United Nations by using its guarantor authority, they couldn't get a result. At the end, on 15th of July in 1974 Greece finished the Makarios's authority ray making a coup to make“enosis”come true. Nikos Sampson began to direct the country. Turkey didn't accept this fait accorepli on the 20th of July 1974, it organized the Cyprus Peace Operation by using its rights wnich are the results of Garanti Treaty signed in 1960. Turkey guaranted the security this also created a union consisting two societies.