Digital sovereignty: Study of political parties' twitter account according to dialogical communication in 2014 local elections
Di̇ji̇tal egemenli̇k: 2014 yerel seçi̇mleri̇nde si̇yasi̇ parti̇leri̇n twi̇tter kullanımlarının di̇yalogsal i̇leti̇şi̇m açısından i̇ncelenmesi̇
  1. Tez No: 382111
  2. Yazar: NAZLI ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU AKDENİZLİ UZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enformasyon toplumu, yeni iletişim teknolojileri, sosyal medya, Twitter, siyasal iletişim, demokrasi, diyalog, diyalogsal iletişim, Information society, new communication technologies, social media, Twitter, political communication, democracy, dialogue, dialogical communication
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yeni iletişim teknolojilerinde meydana gelen ilerlemelerle birlikte, iletişim şekilleri de değişti. Bu çalışma, yeni iletişim teknolojilerinin, temelde sosyal medyanın siyasal iletişim dahilinde rolünü ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Medyanın demokratikleştirici etkisinin günümüzde internete yüklenmesinden yola çıkarak, bu çalışma, siyasal iletişim ve sosyal medya bağlamında, katılımcı demokrasinin gelişiminde internetin rolünü tartışmaya açıyor. Enformasyon toplumu, sosyal medya, siyasal iletişim, katılımcı demokrasi ve diyalog olguları tezi oluşturan başlıca yapı taşlarıdır. Ayrıca internet ve egemen güç ile diyalog kurma ilişkisi araştırılmıştır. Bazı araştırmalar sosyal medyanın, siyasal iletişimde monoloğu diyaloğa dönüştürdüğünü ve böylece iletişim sürecini demokratikleştirdiğini iddia etmektedir. Bu tezin amacı, sosyal medyanın gerçekten katılımcı demokrasi kurmaya yardımcı olup olmadığını ve bu yeni teknolojiyle birlikte yurttaşın egemen güç ile gerçek bir diyalog kurma olanağı bulup bulamadığını anlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışma, Türk siyasi partilerinin Twitter kullanım pratiklerini, diyalogsal iletişim prensipleri çerçevesinde, tweetlerin içerik analizini yaparak inceliyor. Analiz sonuçları gösteriyor ki siyasi partiler diyalog açısından zayıflar ve sosyal medyayı geleneksel medya gibi ideolojilerini yaymak için kullanıyorlar.
Özet (Çeviri)
Along with the developments on new communication technologies, the ways of communication also changed. This study aims to reveal the role of new communication technologies, basically social media, within the concept of political communication. As the democratization effect of media is laid on internet nowadays, the study discusses the role of internet on the improvement of deliberative democracy within the concepts of political communication and social media. Theories about information society, social media, political communication, deliberative democracy and dialogue concepts are main constituents of this thesis and the relation between internet and the evolution of dialogue with the sovereign power are surveyed. Some research claims that social media renew monologue to dialogue in political communication and thus it democratizes the communication process. This thesis' aim is to recognize if social media really establish deliberative democracy and if it is possible in this new technology for the citizen to build a real dialogue with the sovereign power. For this specific purpose, the study analyzes Twitter usage practices of Turkish political parties with a content analysis of tweets according to dialogical communication principles framework. Analysis shows that political parties are weak in terms of dialogue and uses the social media as conventional media to spread their ideology.