Seyyah Pouqueville'in savaş tutsaklığı anıları
The captivity memoirs of the traveller Pouqueville
  1. Tez No: 382119
  2. Yazar: CEMİLE BAŞTIMAR IŞLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜKREMİN ŞEFİK PEKSEVGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Pouqueville, II. Koalisyon Savaşları, Osmanlı-Fransa ilişkileri, Fransa'nın Mısır Seferi, savaş esirleri, oryantalizm, Doğu Sorunu, seyahatname, çeviri, tarih yazımı, Pouqueville, War of the Second Coalition, Ottoman-French Relations, the French Expedition of Egypt, prisoners of war, captivity, orientalism, Eastern Question, travelogue, translation, historiography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu incelemeye konu olan eser II. Koalisyon Savaşları (1798-1802) süresince Osmanlı tarafından tutuklanan tıp doktoru F.C.H.L. Pouqueville'in, Fransa'ya döndükten sonra yayınladığı anılarıdır. Tutukluluğunu, İmparatorluğun Mora ve İstanbul gibi farklı bölgelerinde geçiren yazar anlatısına diğer tutukluların serüvenlerini de katarak kısmen bir anı, kısmen bir seyahatname olan üç ciltten oluşan eserini kaleme almıştır. Özellikle II. Dünya Savaşı sonrasında araştırmalara konu olan savaş esirlerine uygulanan muameleler, son dönemde daha eski savaşların da araştırılmasını tetiklemiştir. Ne varki, yapılan incelemede Pouqueville'in savaş esirleri konusunda yeni bir kaynak olmadığı görülmüştür. Ancak araştırmacıların başvurduğu İngilizce çevirinin, yayımlandıktan kısa bir süre sonra iki yüz elli bin yerine doksan bin kelimeye indigenerek piyasaya sürülen bir metin olduğu ve bu nedenle kimi yanlış anlamaları da beraberinde getirdiği saptanmıştır. Bu çalışmada Pouqueville'in orijinal anılarının, savaş esirleri konusu kadar, söz konusu dönemde hızla değişen Avrupa konjonktüründe kurulan yeni ittifaklara da ışık tutacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is the memoir written by French medical doctor F.C.H.L. Pouqueville who was imprisoned by the Ottomans during the War of the Second Coalition (1798-1802). Having served his imprisonment in different regions across the Empire including Moraen peninsula and Istanbul, Pouqueville produced a narrative of three volumes, which blends his experiences with testimonies by fellow prisoners of war, with the end result of a part adventure story, part travelogue and part memoir. Following World War II, prisoners of war have become a popular topic and sparked interest in previous state and individual practices. Nonetheless, this study probes that Pouqueville's account is far from providing a new source when concerning the prisoners of war. This research demonstrates that the misconceptions it has raised stems from its English translation, rather an abridged format of the text, which seriously crops the rather lengthy text by one-third. This thesis argues that a reading of the original account will shed light on the new alliances established during the period that is depicted in Pouqueville's narrative.