Kavramsal sanatta simgesel bakış
Conceptual art is the symbolic point of view
- Tez No: 382120
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ERGİN İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: kavramsal sanat, simge, sembol, ilkel insan, conceptual art, icons, symbols, primitive man
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez çalışması sanatçıdaki birikimlerin, malzeme ve anlatım yolu kısıtlamaları olmaksızın sanat eseri üretilebileceği üzerinde durmaktadır. Sanatçının eserlerinde görülen özgürlükçü tavır eserin yaratım süresi nasıl, neden şekillendikleri, şekillenme gerçeğini ve bu gerçeğin gizemini irdelemektedir. Son haline gelebilmek için geçmişe giden uzun süreli yolculuktan sonra bugün sanatın geldiği noktaya ulaşmanın çabası ile ilkel insandan başlayan ve kavramsal sanata kadar oluşan süreç irdelenmiştir. Sanatçı, tüm sanat akımlarında olduğunu düşündüğü ve Kavramsal Sanatta da gizli simgeler olabileceği gerçeğine dikkat çekmiştir. Okuyucuya doğru ulaşabilmek için örneklendirme yolunu seçmiş ve okuyucuya sorular sorarak konuyu açıklamaya çalışmıştır. Sanat tarihinde ve dünyanın gelişiminde iz bırakmış insanları konuya uygun olarak seçmiştir. Dünyanın kabul ettiği iz bırakan insanların yazılarıyla desteklemiştir. Son olarak; yazar Mazlum GÖZE 'nin tez çalışması kapsamında başladığı sanat projesine yer verilmiş, örnekler sunulmuş ve tez çalışmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The accumulation of this thesis, artists , materials and expressive ways without restrictions can produce a work of art rests on . Seen in the works of the artist 's creative work of libertarian attitudes shaped how and why they are not on at the time and the fact shaping examines the mystery of this fact . Last to get into a long-term journey today, after going past the point of art with the effort of reaching to primitive man and conceptual art from the beginning of the process is examined. Artist, which would be in all art movements and icons can be hidden in Conceptual Art has drawn attention to the fact . The sample to reach toward the reader evaluate and choose the path of explaining to the reader asking questions worked . Art on the issue of people who left their mark on the development of the world and was chosen as suitable . Adopted by the world 's writing has been supported by people leaving traces . Finally, the authors EYE Oppressed 's art project that started in this thesis is given, examples are presented and the thesis has been associated with