Uzaktan algılama ve cbs ile yayla alanlarındaki değişimin izlenmesi: Gümüşhane örneği
Change detection by using remote sensing and gis in plateau areas: A case of Gümüşhane
  1. Tez No: 382226
  2. Yazar: MUSTAFA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Kullanımı, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Gümüşhane, Uzaktan Algılama, Yayla, Land Use, Geographical Information Systems, Gümüşhane, Remote Sensing, Plateau
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Uzaktan Algılama ve CBS teknolojileri ile uzun zaman aralıklarına ait zamansal ve mekansal değişim bilgilerini elde etmek mümkün olmaktadır. Günümüzde, uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları bu değişimlerin takibinde ve değişimler sonucu ortaya çıkan problemlere ilişkin çözüm üretilmesinde önemli bir kaynaktır.Bu çalışmada farklı zamanlara ait hava fotoğrafları ve uydu görüntülerinin değerlendirilmesi ile Gümüşhane ilinde bulunan, 4 yayla ve 2 köydeki zamansal ve mekansal değişim belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma alanını kapsayan 1982 yılına ait siyah – beyaz hava fotoğrafları ve 2011 yılına ait yüksek çözünürlüklü WORLDVIEW-2 uydu görüntüsü elde edilmiş olup; arazi örtüsü, yol ve bina detaylarını tanımlamada ve sınıflandırmada, Gümüşhane iline ait CORINE arazi örtüsü sınıflandırma sistemine göre üretilmiş 2006 yılına ait arazi örtüsü veri katmanı ve 1 / 25 000 ölçekli standart topografik haritalardan faydalanılmıştır. Görsel değerlendirme teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada CBS ile oluşturulan veritabanına uygun veriler girilmek suretiyle değişim analizleri yapılmış ve sonuçlar irdelenmiştir. Sınıflara ilişkin oransal artış ve azalmalarda; Gümüşhane yöresinin sahip olduğu engebeli arazi yapısı, yörede yaşayan insanların birtakım ekonomik kısıtlılıklardan dolayı dışarıya göç etmesi, yayla alanlarını rekreasyon amaçlı kullanmak isteyen insanların bulunduğu birtakım yapılaşma faaliyetleri gibi unsurların etkili olduğu sonucuna varılmıştır.Bu çalışma ile Gümüşhane'deki yayla ve köylere ilişkin yapılacak planlama ve çalışmalara ışık tutacak önemli bilgiler elde etmek ve yapılacak bu planlama ve çalışmalara altlık oluşturmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Remote Sensing and GIS technology with temporal and spatial changes related to long intervals of time, it is possible to obtain information. Nowadays, satellite images and aerial photographs to follow these changes and solutions to the problems that arise as a result of changes in the production is an important source.In this study, aerial photographs and satellite images from different time periods in Gümüşhane relating to the evaluation of the study area designated as 4 plateaus and 2 in the villages was to determine the temporal and spatial variation. The study area belongs to the black-white aerial photographs covering 1982 to 2011, and the high-resolution WORLDVIEW-2 satellite image has been obtained; land cover, road and building details in defining and classifying Gümüşhane province belongs to the CORINE land cover classification system manufactured from 2006 land cover data layer and 1/25 000 scale standard topographic map was benefited. In the study carried out using visual assessment techniques created with GIS data to the database by entering the appropriate changes were analyzed and the results are discussed. In proportional increase and decrease related to class; Gümüşhane area owned by the rugged terrain, the local people many economic limitations due to outward migration, highland areas for recreation people wanting to use where certain construction activities such elements to be effective has been concluded.With this study, plateaus and villages in Gümüşhane in relation to planning and shed light on the important work to be done to obtain information and is intended to create a base for the planning and operation.