İmin gurubu içeren yeni isatin türevlerinin sentezi ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi
The synthesis of new isatin derivatives containing imine groups and thei̇r investigation of antioxidant effects
- Tez No: 382342
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İsatin, İmin, Antioksidan, Isatin, İmine, Antioxidant
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
21 adet imin grubu içeren yeni isatin türevleri (5a-u) sentezlenmiş ve bu moleküllerin antioksidan etkileri araştırılmıştır. Sentezlenen bütün moleküller antioksidan özellik göstermiştir. İsatin türevleri arasında en iyi antioksidan özelliği gösteren; 5̍-(2,3-dihidroksibenzilidenamino)spiro[[1,3]diokzolan-2,3̍-indolin]-2̍-on (5c) bileşiğidir (DPPH için; Ic50=4.49 µM, ABTS.+ için; Ic50=0.39 µM ve CUPRAC için; A0.50=0.42 µM). Ayrıca, elde edilen moleküllerin yapı-aktivite ilişkileri incelenerek, farklı sübstitüentlerin ve bağlanma pozisyonlarının antioksidan özelliklerine etkileri tartışılmıştır. Sentezlenen nihai ürünlerin yapıları 1H NMR, 13C NMR, IR ve MS spektrumları ile doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
A series of 21 new isatin derivatives (5a-u) containing imine group were synthesized and their antioxidant effects were evaluated. All the synthesized compounds showed the antioxidant property. Among the isatin derivatives, 5̍-(2,3-dihidroksibenzilidenamino)spiro[[1,3]diokzolan-2,3̍-indolin]-2̍-on (5c) compound (for DPPH; Ic50=4.49 µM, for ABTS.+; Ic50=0.39 µM and for CUPRAC; A0.50=0.42 µM). Additionally, structure–activity relationship analyses were investigated and the effects of different substituents and their binding positions on the antioxidant property were discussed. Structures of the synthesized final products were verified by 1H NMR, 13C NMR, IR and MS spectrometers.