Ag tiyazolo-tiyazol kompleksleri̇ni̇n sentezi̇ ve özelli̇kleri̇ni̇n i̇ncelenmesi̇
Synthesis of Ag thiazolo-thizoile complexes and investigation of properties
  1. Tez No: 382347
  2. Yazar: ZEYNEP ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞURSOY OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Difenil Tiyazolo-Tiyazol, Gümüş Kompleksleri, Antibakteriyel, Spektroskopi, Diphenyl Thiazolo-Thiazole, Silver Complexes, Antibacterial, Spectroscopy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Antibakteriyel ilaç etken maddelerin üretimi günümüzde sağlık alanında geniş kullanım alanı olan bir sektör halini almıştır. Bu amaçla, doğal ve sentetik bir çok kimyasal ürün günlük hayatta kullanım alanı bulmuştur. Difenil tiyazolo-tiyazol (DTT) molekülünün antibakteriyel özellik gösterdiği bilinmektedir. Bunun yanısıra, ilginç optik özelliklere sahip olduğu yapılan çalışmalar sonucunda görülmüştür. Bu çalışmada, DTT molekülü ve hidroksi türevlerinin gümüş komplekslerinin sentezi yapılarak özellikleri araştırılmıştır. Fenolik hidroksi bileşiklerinin, çeşitli amonyum tuz yapılarının ve yine gümüş içeren bazı organik bileşiklerin de antibakteriyel özellik gösterdiği bilinmektedir. Bizim çalışmamızda ise amonyum grupları içeren DTT molekülünün hidroksi türevlerinin gümüş kompleksleri hazırlanarak bunların optik ve potansiyel antibakteriyel özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla, sentezlenen gümüş hidroksi DTT türevlerinin UV-görünür bölge optik davranışları, FT-IR spektroskopik ve CV voltametrik özellikleri ölçülmüştür. Bunun yanısıra, hazırlanan gümüş bileşiklerinin E. coli, S. aureus ve S. epidermidis bakterilerine karşı antibakteriyel özellikleri ölçülerek birbirleriyle kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
The production of antibacterial and active drug compounds become a massive sector with broad usage areas in medical field. For this purpose, large number of natural and sythetic chemical produsts are used in daily life. The antibacterial property of diphenyl thiazolo-thiazole molecule has been already known. In addition, in previous studies, it has been demonstrated that it has interesting optical properties. In this study, the synthesis of silver complexes of DTT molecule and its hydroxy derivatives has been performed and their properties was investigated. The antibacterial properties of phenolic hydroxy compounds, different amonium salt structures and the silver complexes of some organic compounds has been known. In our work, the silver complexes of hydroxy DTT derivatives with amonium groups was prepared and their optical and antibacterial behaviors were studied. For this purpose, the UV-visible optical absorption, FT-IR spectroscopic and CV voltometric properties of the synthesized silver hydroxy DTT derivatives were measured. Besides, the antibacterial properties of prepared silver complexes against E. coli, S. aureus and S. epidermidis were examined and compared with each other.