Aydın ili yonca alanlarındaki küsküt (Cuscuta spp.) türlerinin önemi ile mücadelesinde kullanılabilecek herbisitler ve bitkisel ekstraktların belirlenmesi
Importance of dodder species (Cuscuta spp.) in alfalfa growing areas in Aydin province and determination of the effect of herbicides and plant extracts for their control
- Tez No: 382423
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZHAN BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Küsküt, Yoğunluk, Kontrol, Aydın, Cuscuta, Density, Control, Aydın
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışma Aydın ili yonca alanlarında zarar yapan küsküt türleri ve rastlama sıklığı ile yoğunluğunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Ayrıca küsküt mücadelesinde hangi herbisit ve bitkisel ekstraktın etkili olduğu da belirlenmiştir. Aydın İli yonca alanlarında bulunan küskütün Cuscuta campestris türü olduğu belirlenmiştir. Sürvey de 136 yonca tarlasına girilmiş ve 28 tarlada küsküt tespit edilmiş olup, rastlama sıklığı % 20,6 bulunurken, yoğunluğu 35,4 sürgün/m2, genel kaplama alanı % 1,4, özel kaplama alanı ise % 6,9 olarak belirlenmiştir. Saksı koşullarında küskütün mücadelesinde kullanılacak herbisitlerin belirlenmesi amacıyla Imazethapyr, Bentazone+Imazamox, Imazamox, Bentazone+Imazamox ile Imazamox (karışım) ve Pendimethalin olmak üzere 5 farklı herbisit kullanılmıştır. Bitkisel ekstrakt olarak ta duvar kazayağı (Chenopodium murale) yaprak ekstraktı+tespih ağacı (Melia azedarach) tohum extraktı, duvar kazayağı yaprak ekstraktı (Çıkış sonrası), tespih ağacı yaprak ekstraktı (Çıkış sonrası), tespih ağacı tohum ekstraktı (Çıkış sonrası), duvar kazayağı yaprak ekstraktı (Çıkış öncesi) ve tespih ağacı yapraklarının toprağa uygulanması olmak üzere 6 bitkisel ekstrakt uygulanmıştır. Uygulanan herbisitlerden Imazethapyr uygulaması hariç diğerlerinde % 90'ın üzerinde etki görülürken, bitkisel ekstrakt uygulamalarından tespih ağacı yapraklarının toprağa uygulanması ve Duvar kazayağı yaprak ekstraktı (Ekim-Dikimle uygulanan) uygulamalarında % 90'nın üzerinde etki yaptığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Aydın to determine the dodder (Cuscuta spp.) species, their frequencies and densities in alfalfa growing areas. Also, the effects of some herbicides and plants extracts were evaluated in terms of their efficacies in dodder control. As the result the dodder species found in Aydin province was identified as Cuscuta campestris. In total 136 alfalfa growing areas were visited and dodder was found on 28 fields. So the frequency was determined as 20,6 % with a density of 35,4 shoot per m-2. General and special coverage of dodder was found 1,4 and 6,9 %, respectively. In addition to this, herbicides and plant extracts were evaluated in pot experiments for their efficacy against dodder. The herbicides used in the experiment were Imazethapyr, Bentazone+Imazamox, Imazamox, Bentazone+Imazamox with Imazamox and Pendimethaline. The plant extracts in the study were C. murale leaf extract+ Melia azedarach seed extract, C. murale leaf extract (post emergence), C. murale leaf extract (pre-emergence), Melia azedarach leaf extract, Melia azedarach seed extract and Melia azedarach leaves were applied over soil surface i.e. six plant extract were used. Results showed that all herbicide treatments except from Imazthapyr provided 90 % control of dodder. Among plant extracts only two appliactions provided over 90 % dodder control, these were Melia azaderach leaves incorporated to the soil and C. murae leaf extract applied at planting.