Aydın ili Koçarlı ilçesinde yonca yetiştirilen toprakların doğal rhizobium popülasyonunun belirlenmesi
Detarmination of natural rhizobium population in alfaalfa growing soils in Koçarlı district of Aydın
- Tez No: 909096
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK GÖÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rhizobium, Yonca, Azot Fiksasyonu, Nodül, İnokulant, Rhizobium, Alfalfa, Nitrogen Fixation, Nodule, Inoculant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Aydın ili Koçarlı ilçesinde yonca (Medicago sativa) tarımının yapıldığı alanlardan havanın serbest azotunu bitkiye yarayışlı hale getiren, yonca bitkisi ile ortak yaşam (simbiyosis) sistemi kuran, Rhizobium sp. popülasyonunu ve izolatlarının etkinliklerinin belirlenmesi ile yonca tarımı yapılan alanlarda azotlu gübre kullanılmasının azaltılması, buna göre toprak ve taban suyu kirliliğinin önlenmesi, milli ekonomiye katkısı amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Aydın-Koçarlı ilçesinde 6 farklı yonca tarımı yapılan alan belirlenerek seçilmiştir. Yonca tarım alanlarından bitki kök bölgesi ve toprağı ayrı ayrı alınarak laboratuvara götürülmüştür. Yonca (Medicago sativa) bitkisinin köklerinden alınmış olan nodül örneklerinden izole edilen izolatlar sera denemesinde kullanılmıştır. Toprak örneklerinde fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Bulgular: Koçarlı ilçe sınırları içerisinde yonca (Medicago sativa) tarımı yapılan alanlarda bitki köklerinden izole edilen bakteri izolatlarının yonca bitkisinin toplam N içeriğine etkilerinin istatistiki anlamda önemli olduğu belirlenmiştir. Buna göre yonca bitkisinde toplam N içeriği en yüksek İnokulant-6 uygulamasında belirlenirken, bunu sırasıyla +N Kontrol, İnokulant-4, İnokulant-2, İnokulant-1, İnokulant-3 ve İnokulant-5 izlemiştir. En düşük toplam N içeriği –N Kontrol uygulamasında elde edilmiştir. Sonuç: Bu sonuçlar göstergesinde yonca bitkisinin nodüllerinden elde edilen bakteri izolatlarının topraklara uygulanması neticesinde özellikle İnokulant-6 uygulamasında +N Kontrol uygulamasından daha iyi sonuçlar alındığı belirlenmiştir. Denemede, bakteri aşılaması yapılmayan yonca bitkilerinde nodül oluşumu gözlemlenmemiştir. Bu bulgu, bakteri aşılamasının baklagillerde nodül oluşumu üzerine etkinliğini net olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to reduce the use of nitrogen fertilizers in the areas where alfalfa (Medicago sativa) is cultivated in Koçarlı district of Aydın province by determining the activities of Rhizobium sp. population and isolates, which make the free nitrogen of the air useful for the plant, establish a symbiosis system with alfalfa plant, reduce the use of nitrogen fertilizers in alfalfa cultivated areas, prevent soil and ground water pollution accordingly, and contribute to the national economy. Material and Methods: Six different alfalfa cultivation areas were selected in Aydın-Koçarlı district. The plant root zone and soil were taken separately from the alfalfa farming areas and taken to the laboratory. Isolates isolated from nodule samples taken from the roots of alfalfa (Medicago sativa) plants were used in the greenhouse experiment. Soil samples were analyzed physically and chemically. Findings: It was determined that the effects of bacterial isolates isolated from the roots of alfalfa (Medicago sativa) on the total N content of alfalfa plants were statistically significant in Koçarlı district. Accordingly, the highest total N content in alfalfa plant was determined in Inoculant-6 application, followed by +N Control, Inoculant-4, Inoculant-2, Inoculant-1, Inoculant-3 and Inoculant-5, respectively. The lowest total N content was obtained in -N Control treatment. Results: In the results presented, it was determined that the application of bacterial isolates obtained from the nodules of alfalfa plants to soils yielded better outcomes, particularly with the Inoculant-6 application, compared to the +N Control application. In the experiment, no nodule formation was observed in alfalfa plants that were not inoculated with bacteria. This finding clearly demonstrates the effectiveness of bacterial inoculation on nodule formation in legumes.