İskenderun Körfezi' nden avlanan bazı balık türlerinden izole edilen bakteriler ve antibiyotik direnç profilleri
Bacteria isolated from certain fish species caught in İskenderun Bay and their resistance profiles to antibiotics
  1. Tez No: 382494
  2. Yazar: HEDİYE TUĞÇE VURMAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BİRCAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: İskenderun Körfezi, Antibiyotik, Bakteri, İdentifikasyon, Iskenderun Bay, Antibiotic, Bacteria, Identification
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada İskenderun Körfezini temsilen 6 adet istasyondan (Arsuz, Karaağaç, İskenderun Liman' ı, İsdemir, Dörtyol ve Yumurtalık) Ekim–Aralık 2013 tarihleri arasında aylık olarak gerçekleştirilen olta avcılığıyla elde edilen balıkların solungaç - barsak mikroflorasının tespiti amacıyla 39 adet balık incelenmiştir. Aynı zamanda antibiyotik direnç profilini belirlemek için insanlardaki enfeksiyonlarda en çok tercih edilen antibiyotik grupları kullanılmıştır. Çalışmada solungaç örneklerinden en sık oranda izole edilen Serratia türü mikroorganizmalar ile Enterobacter aerogenes, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter cloacae' nin antibiyotik direnç paternleri incelenmiştir. Sonuç olarak solungaç örneklerinden izole edilen bu mikroorganizmalarda imipenem ve meropenem direncine rastlanmamış, amikasin ve gentamisin direncinin oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Yüksek ampisilin direnci özellikle Enterobacter aerogenes (%68.4), Serratia spp. (%53.3), Enterobacter cloacae (%50) ve Klebsiella pneumoniae' de (%44.4) görülmüştür. Benzer şekilde bu mikroorganizmalarda yüksek piperasilin direncine de rastlanmıştır. Klebsiella pneumoniae türlerinde ise sefepim (%52.9) ve siprofloksasin' e (%47.1) karşı yüksek oranda dirence rastlanmıştır. Barsak örneklerinden yüksek oranda Enterobacter aerogenes, Enterobacter cloacae, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas fluorescens türleri izole edilmiştir. Bu türlerin antibiyotik direnç profilleri incelendiğinde izole edilen Gram negatif bakteriler arasında özellikle Pseudomonas türlerinde yüksek sefalosporin direncinin olduğu tespit edilmiştir (Sefepim %58.3, Seftazidim %41.7). Çalışmamızda solungaç ve bağırsak örneklerinden izole edilen Gram negatif bakterilerde özellikle bazı antibiyotiklere karşı yüksek ilaç direncinin tespit edilmesi oldukça kuşku vericidir. Bu balıkların tüketiminin insan sağlığı açısından tehdit oluşturup oluşturmadığı periyodik olarak bu tarz çalışmalarla takip edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, 39 fish were examined to determine gill and intestinal microflora of fish obtained from monthly angling in Iskenderun Bay, in 6 stations representing Iskenderun Bay (Arsuz, Karaağaç, Iskenderun City, Steel Mills, Dörtyol and Yumurtalık), between October and December 2013. In order to establish antibiotic resistance profile, we employed those antibiotic groups most commonly administered in human enfection cases. In addition to antibiotic resistance patterns of Serratia, which are most frequently isolated microorganism species among gill samples, resistance profiles of Enterobacter aerogenes, Klebsiella pneumoniae and Enterobacter cloacae were also analysed. No resistance to imipenem or meropenem was detected in these microorganisms isolated from gill samples, while resistance to amikacin and gentamicin was rather low. A relatively high level of ampicilin resistance was determined particularly in Enterobacter aerogenes (68.4%), Serratia spp. (53.3%), Enterobacter cloacae (50%) and Klebsiella pneumoniae (44.4%). Similarly, no high level of piperacilin resistance was observed in these microorganisms. Yet, high level of resistance to sefepim (52.9%) and to siprofloksasin (47.1%) was detected in Klebsiella pneumonia species. Enterobacter aerogenes, Enterobacter cloacae, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumonia and Pseudomonas fluorescens species were isolated at high rates from intestinal samples. When examining antibiotic resistance profiles of these species, high level of sefalosporin resistance was determined among Gram- negative bacteria isolated from intestinal bacteria, particularly in Pseudomonas species (Sefepim 58.3%, Seftazidim 41.7%). In this study, the detection of high levels of drug resistance to certain antibiotics in Gram - negative bacteria isolated from gills and intestinal samples shows from the point of public health that it is rather a questionable case to consume these fish. Thus, it should be periodically followed up through such studies whether consumption of these fish might pose a threat for public health.