Kirazda meyve çatlamasını azaltmaya yönelik bazı bitkisel kökenli preparatların etkisinin belirlenmesi
The effects of preharvest phytogenetic preparates that can reduce the percentage of cracked cheries
  1. Tez No: 382578
  2. Yazar: ATİYE GİZEM GÖZENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERRA HEPAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz, Prunus avium L, çatlama, kalite özellikleri, Frutasol, Greenstim, Raingard, Sweet cherry, Prunus avium L, fruit cracking, fruit quality parameters, Frutasol, Greenstim, Raingard
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışma 2012-2013 yılları arasında, hasat öncesi bazı bitkisel kökenli preparat uygulamalarının 0900 Ziraat, Napolyon ve Early Burlat kiraz çeşitlerinde meyve çatlaması ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.. Bitkisel kökenli preparatlardan Raingard (0.5 ml/L) ve Frutasol (20 ml/L) uygulamaları, ben düşme döneminde ve ilk uygulamadan 2 hafta sonra olacak şekilde 2 kere, Greenstim (0.2 g/L) uygulamaları ise ben düşme döneminde tek sefer olacak şekilde yapılmıştır. Çalışmada uygulamaların doğal çatlama ve çatlama indisini azalttığı, meyve kalite özellikleri üzerine genel olarak Frutasol ve Greenstim uygulamalarının olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Çatlamayı önleme bakımından en iyi sonuçlar Greenstim uygulaması ile Napolyon ve 0900 Ziraat çeşitlerinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research carried out in the years 2012-2013 was aimed to investigate the effects of various phytogenetic preparation applications on the fruit cracking and fruit quality parameters in 0900 Ziraat, Napolyon and Early Burlat sweet cherries. For this aim the trees of the sweet cherry cultivars were sprayed with Raingard (0.5 ml/L), Frutasol (20 ml/L) and Greenstim (0.2 g/L). The Raingard and Frutasol applications were sprayed to trees two times, the first apllication were sprayed on colouring fruit period and the second one were sprayed after 2 weeks of first application. The Greenstim application was single, sprayed on the colour change period. In this research, all applications shows that can reduce the fruit cracking and in these applications, Frutasol and Greenstim effected the fruit quality parameters positive aspect generally. In point of reducing fruit cracking, the best results founded with Greenstim application from Napolyon and 0900 Ziraat sweet cherry cultivars.