'Gemlik' zeytin çeşidinde kimyasal seyreltmenin meyve ile yağ verim ve kalitesine etkileri
Effects of chemical fruit thinning on fruit and oil yield and quality in Gemlik olive variety
- Tez No: 382577
- Danışmanlar: PROF. DR. ELMAS ÖZEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gemlik, seyreltme, zeytin, yağ, verim, Gemlik, thinning, olive, oil, yield
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Son yıllarda Ege Bölgesi'nde çok fazla miktarda Gemlik zeytin çeşidi yetiştirilmeye başlanmıştır. Siyah sofralık bir çeşit olan Gemlik, aynı zamanda birçok bölgede yağlık olarak da işlenmektedir. İki yönlü değerlendirilebilen Gemlik çeşidinde meyve seyreltmesi, periyodisitenin kontrolünün yanı sıra, meyve boyutunun standardizasyonu açısından da yararlı olabilir. Bu çalışmada, ülkemizin önemli zeytin çeşitlerinden biri olan Gemlik'te, Naftalen Asetik Asidin Potasyum tuzu (K-NAA) kullanılarak yapılan kimyasal meyve seyreltmesinin hem meyve, hem de yağ verim ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ağaçlara yapılan 180 ppm'lik K-NAA uygulaması, ikinci yılda (var yılı) kontrole göre önemli verim artışı sağlarken, kg'daki dane sayısı artmış, dane boyutu ise küçülmüştür. Yine ikinci yılda yapılan 180 ppm'lik uygulama, olgunluk indeksi değerini kontrole göre % 32 oranında azaltmıştır. K-NAA uygulamaları, özellikle ikinci yılda , meyvelerin yağ asidi düzeyini önemli oranda azaltmıştır. Meyve kuru ağırlığındaki yağ oranı açısından, birinci yılda (yok yılı) 180 ppm K-NAA uygulaması kontrola göre yaklaşık % 48 oranında artış sağlamıştır. Seyrelticinin kimyasal dozundaki artışın genellikle, meyve seyrelmesinden çok, ağaç başına verim üzerinde olumlu etki yarattığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, a large amount of Gemlik olive variety started to be grown in Aegean Region. Gemlik is a black table variety, however it is processed to oil in many areas. Since Gemlik olive is a double purpose variety, chemical fruit thinning may be useful to control alternate bearing and standardisation of the fruit size. In this study, clearing out the effects of chemical fruit thinning by Potassium salt of Naphtalene Acetic Acid (K-NAA), both on fruit and oil yield and quality in Gemlik, which is one of the important olive variety of Turkey, was aimed. Treating the trees with 180 ppm K-NAA at the second year (on year) gave rise to significant increase in yield, and the number of fruit per kg increased while the dimension of fruits decreased. The fruit maturity index decreased about 32% compared with control with the treatment at 180 pmm in the second year. Treatment of K-NAA did significantly decreased the oil acidity level, particularly at the second year. At the first year (off year), K-NAA treatment at 180 ppm provided 48% augmentation in oil rate per fruit dry weight compared with control. In general, increase in concentration of thinning agent gave rise to positive effect on fruit set rather fruit thinning.