Erzincan ili ve dolayının çevre jeolojisi ve geleceğe yönelik planlanması.
Environmental geology of the Erzincan plain and its surroundings with planning in the future.
  1. Tez No: 382630
  2. Yazar: DOĞUŞ BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Erzincan Ovası, Çevre Jeolojisi, Çevresel Sistemler, Çevre Birimleri, Arazi Kullanım Planlaması, Erzincan Plain, Environmental Geology, Environmental Systems, Environmental Units, Land- use Planning
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Erzincan ovası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde 39 02'- 40 05' kuzey enlemleri ile 38 16'- 40 45' doğu boylamları arasında, özellikle deprem, heyelan, çığ, sel ve taşkın gibi doğal risklerin tehdidi altında olan bir yörede yer almaktadır. Örneğin Erzincan, tarihi boyunca çeşitli büyüklüklerde depremlere sahne olmuştur. Özellikle, 1939 ve 1992 yıllarında meydana gelen depremler, insanlar ve yapılar üzerinde önemli derecede can ve mal kayıplarına neden olmuştur. Sunulan çalışmada Erzincan Ovası ve yakın dolayının bölgesel ve yerel jeolojisi ışığında jeomorfolojisi, hidrojeolojisi, doğal kaynakları, çevre jeolojisi, arazi yetenek değerlendirmesi ve günümüzdeki arazi kullanımı gözetilerek geleceğe yönelik planlaması değerlendirilmiştir. Çalışmanın ana konusunu oluşturan çevre jeolojisi çerçevesinde yörenin çevresel sistemleri tanımlanmıştır. Bu sistemler başlıca Erzincan Ova Sistemi, Ergandağı Sistemi, insan faaliyetleri sonucu değişime uğramış sistem olup, ayrıca her sistemi karakterize eden çevresel birimler ayırt edilmiştir. Böylece 26 çevresel birim, genel ve indeks özellikler ile doğal riskler açısından tanımlanarak, bu birimlerin arazi yetenek değerlendirmesi yapılmıştır. Arazi yetenek değerlendirmesi 10 adet arazi kullanım biçimi gözetilerek gerçekleştirilmiştir. Sunulan bu tez kapsamında Erzincan Ovası'nın ve yakın dolayının çevre jeolojisi ışığında, doğal risklerin egemen olduğu bu bölgenin, geleceğe yönelik planlamasında gözetilmesi gereken hususlar ortaya konulmuştur. Günümüzdeki arazi kullanım biçimleri gözden geçirildiğinde yörede yeni bir planlamaya gereksinim olduğu anlaşılmaktadır. Öngörülen planlama esas alınırsa, çevresel sorunların büyük bir bölümü denetlenip, Erzincan Ovası ve dolayının korunması da mümkündür.
Özet (Çeviri)
Erzincan plain is located in the area between 39 02' – 40 05' North latitude and 38 16' – 40 45' East longitude, where earthquakes, landslides, avalanches, floods and other natural risks are mainly dominant in the upper part of Fırat River of the East Anatolian Region. For instance, many earthquakes occurred along the history of Erzincan. Especially, earthquakes occurred in the 1939 and 1992 years led to the many casualties and lost of the properties. In the presented study, geomorphology, hydrogeology, natural resources, environmentel geology, the land-use capability and the presented land-use with planning in the future have been evaluated in the light of regional and local geology of the Erzincan Plain and its surroundings. Environmental sistems have been defined in the frame of environmental geology, which constitutes the main topic. These sistems are mainly Erzincan Plain System, Ergandagh System and Man-made or Antropogenic System. In addition, environmental units of each system have been seperated from each other. Thus, land-use capabilities of 26 environmental units have been evaluated with general properties, index characteristics and natural risks. The evaluation of land-use capabilities have been carried out on the basis of 10 land-use forms. In the context of the presented study, the matters, which are necessary to be considered towards to the planning of the region in the future, have been presented in the light of the environmental geology, where the natural risks are dominant. After revising of the present land-use forms, it is understood that a new planning is necessary in the region. Based on recommended plan, it will be possible to control a great deal of environmental problems and protect the Erzincan Plain and surrounding regions, as well.