Effect of ultrasound pre treatment on drying behavior, ascorbic acid, lycopene, color and other related properties of tomato slices
Ultrason ön işleminin domates dilimlerinin kuruma davranışı, askaorbik asit, likopen, renk ve diğer ilgili özellikleri üzerine etkisi
- Tez No: 382638
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDENİ MASKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurutma, domates, mikrodalga, ultrasonönişlemi, C vitamin, likopen, Drying, tomatoes, microwave, ultrasound pre-treatment, vitamin C, lycopene
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Domatesin kurutulması, ürünün muhafaza edilmesi ve raf ömrünün uzatılması için yaygın olarak kullanılan bir işlemdir. Bu çalışma, ultrason ön işleminin kurutulan domates dilimlerinin kurutma süresi ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin araştırılmasını amaçlamaktadır.Kurutma işlemi mikrodalga ile birlikte 60°C sıcak hava ile yapılarak kurutma süresinin kısaltılması ve kalite özelliklerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Ultrason ön işlemi (20 ve 40 dakika) ve farklı mikrodalga güç seviyelerinin (120, 150 ve 180 Watt) domates dilimlerinin kurutma süresi, C vitamini, likopen ve toplam fenolik içerikleri, büzüşme, rehidrasyon ve renk değerleri üzerine etkileri çalışıldı. Sonuçlar, mikrodalga güç seviyesi arttığında domatesin % 17.65 nem miktarına kurutulması için gerekli zamanın azaldığını göstermektedir. Diğer yandan, ultrason ön işlemi kurutma süresini sadece % 1.68-7.38 kadar azaltmıştır. Kurutma koşullarına bağlı olarak; C vitamini ve likopen içerikleri sırasıyla 433.94'ten 81.89 mg AA/100 g kuru madde ve 3920.57'den 415.40 mg/100 g kuru maddeye azalmıştır. Toplam fenolik içeriğindeki değişim, C vitamini ve likopen içeriklerindeki gibi şiddetli olmadı. Ultrason ön işlemine tabi tutulan örneklerin rehidrasyon kapasiteleri ön işlem görmeyen örneklerinkinden daha büyük oldu. Kurutulmuş domates dilimlerinin renk değerleri kabul edilebilir aralıktadır (TCD: 0.92 - 8.25 ve a*/b* oranı:1.30- 1.59).
Özet (Çeviri)
Drying of tomatoes is a process commonly used to preserve the product and to prolong its shelf-life. This study aims to investigateeffect of ultrasonicpre-treatment on drying time andqualityproperties of tomatoslicesdriedbymicrowavecombinedwith hot air at 60°C with the intent to reduce drying time and to improve quality properties. The influence of ultrasound pre-treatment (20 and 40 min) and different microwave power levels (120, 150 and 180 Watt) on drying time, vitamin C, lycopene, total phenolics content, shrinkage, rehydration and color values of dried slices of tomato was studied. Results showed that as microwave power level increased, drying time to a final moisture content of 17.65 % decreased significantly. On the other hand, ultrasound pretreatment reduced drying time about 1.68-7.38 %. Depending on drying conditions, vitamin C and lycopene contents reduced from 433.94 to 81.89 mg AA/100 g dry solids and 3920.57 to 415.40 mg/100 g dry solids, respectively. The change in total phenolics content was not severe as much as vitamin C and lycopene contents. Rehydration capacity of ultrasound pretreated samples was larger than non-treated samples. The color values of dried tomato slices were in the acceptable range (TCD: 0.92 - 8.25 and a*/b* ratio:1.30- 1.59).