Thermal gradients in concrete box girders
Betonarme kutu kırışlı termal gradyanlar
- Tez No: 382660
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZAKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Air temperature, deep box-girder, finite element thermal analysis, solar radiation, temperature gradient
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada; ortam sıcaklığı, güneş radyasyonu, rüzgarın hızı ve benzerleri hakim koşulları da dikkate alarak derin betonarme kutu kiriş köprülerde ısı iletimini belirlemek için üç boyutlu sonlu elemanı metotu kullanılarak termal analiz gerçekleştirilmiştir. 3D sonlu elemanlar modelinden elde edilen sıcaklık dağılımları ve farkları literatürdeki mevcut arazi ölçümleri ile karşılaştırılmıştır. Mevcut sonlu elemanlar analizi beton kutu kiriş köprüdeki sıcaklıkları 0.17oC (kuzey webde) ile 1.71oC (üst flanşda) hata aralığında etkili olarak öngördü. Gaziantep ilinde yaz aylarında yapılan meteorolojik ölçümler kullanarak, bu üç boyutlu sonlu elemanlar modeli ile derin betonarme kutu kirişlerde sıcaklık dağılımları hesaplamış ve termal gradyanlar elde edilmiştir. Önerilen üç boyutlu sonlu elemanlar modeli daha sonra, kesit geometrisinin derin betonarme kutu kiriş köprülerde sıcaklık dağılımına ve termal gradyana olan etkisini incelemek için kullanılmıştır. Analiz edilen geometrik parametreler; alt ve üst tablanın kalınlığı, konsol kanat genişliği ve kutu kirişin derinliğidir. Ayrıca, dikey ve yatay sıcaklık değişimleri ile ilgili bazı gözlemler sunulmuştur. AnahtarKelimeler:Havasıcaklığı, derinkutukirişli, sonluelemanlartermalanaliz, solar radyasyon, sıcaklıkgradien.
Özet (Çeviri)
In this study, a three dimensional thermal analysis using the Finite Element method was carried out to assess the heat conduction in deep concrete box-girder bridges taking in to accountthe prevailing conditions like ambient temperature, solar radiation incident and the velocity of the wind. The temperature distributions and differentials arising from the three dimensional Finite Element model were compared with the site measurements that were available in literature. The current Finite Element analysis has predicted the concrete temperatures effectively with maximum temperature errors ranged from 0.17oC in the North web to 1.71oC in the top flange. The three dimensional Finite Element model was used with meteorological data to carry out numerical measurements of temperature distributions in order to compute thermal gradients in deep concrete box-girders under the summer conditions of Gaziantep, Turkey. The proposed model was then used to study the effect of the cross-section geometry on the temperature distributions and the temperature gradients in deep concrete box girder bridges. The analyzed geometrical parameters are the thickness of the top slab, the thickness of the bottom slab, the width of the cantilever wing and the depth of the box girder. Moreover, some observations related to the vertical and transverse temperature gradients were presented.