Early age temperature distributions in reinforced concrete box girder
Betonarmekutu kirişdekitaze betonun sıcaklık dağılımı
- Tez No: 382658
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLDEM TAYŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: hava sıcaklığı, kutu kirişler, hidratasyon ısısı, sıcaklık gradyan, güneş ışınımı, air temperature, box-girder, hydration heat, temperature gradient, solar radiation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Köprü betonunun yeni döküldüğüdönemindeki sıcaklık analizi karmaşık bir konudur. Yeni döküldüğü dönemde, çimento kimyasal bileşimlerine bağlı olarak çimento hidratasyonu bir iç ısı üretir. Bu ısı, sabit veya dalgalı olarak zamana bağlı çevredeki atmosferden elde edilen sıcaklığa eklenir.Atmosferdeki bu sürekli ısı değişimi, iklim değişikliği ve günlük ve mevsimlik güneşin hareketi tarafından üretilenhava sıcaklığı, rüzgar hızı ve güneş ışıması gibi termal yükler nedeniyle oluşur. Bu çalışmada, beton köprü süper yapılarında betonun yeni döküldüğü dönemdeki sıcaklık dağılımını incelemek için deneysel biryöntemkullanılmıştır. Bu amaçla, tam ölçekli bir deneysel kutu kirişli köprü parçaşı Gaziantep Üniversitesi kampüsünde inşa edilmiştir. Beton sıcaklık değişikliklerinigözlemlemek için döşeme ve duvarlara termokapıllar yerleştirilmiştir. Ayrıca, piranometre,solar radyasyon ve anemometre, rüzgar hızını kaydetmek için kullanılmıştır. Ayrıca, güneş ışınım kalkanlı bir sıcaklık ölçerortam hava sıcaklığını ölçmek için yerleştirilmiştir. Sonuçlar, beton sıcaklığının esas olarak thermokapılların konumu ile ilgili olduğunu göstermektedir. Yüzeye yakın olan termokapıllarda hidratasyon sıcaklığından daha fazlahava sıcaklığı önemli iken, içtekitermokupllar, hidratasyon ısısından daha fazla oranda etkilenmektedirler.Güneydeki iç ve dış termokapıllar arasındaki maksimum sıcaklık farkı yaklaşık 25 ℃olarak kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The analysis of bridge temperatures during the early age of concrete is a complicated problem. At early ages, cement hydration produces an internal heat, which depends mainly on the chemical composition of cement. This heat is added to the permanent and fluctuated time-dependent heat gained from or lost to the surrounding atmosphere. The effect of the daily temperature change andtheseasonal movement of the sun can leads to serious thermal movements or stresses along the span of the bridge.In this research, an experimental program was used to study the temperature distribution in concrete bridge superstructures during the early age of construction. For this aim, a full-scale experimental box-girder bridge segment was constructed in Gaziantep University. Thermocouples were installed in the slabs and the walls to monitor the temperature changes of concrete. Moreover,pyranometer and anemometer were used to record the solar radiation and wind speed, respectively. In addition, a temperature probe with solar radiation shield was installed to monitor the ambient air temperature.The results showed that concrete temperature was mainly related to the location of thermocouples. Interior thermocouples were much influenced by hydration heat, while the temperatures of the near surface thermocouples showed higher dependency on air temperature than on hydration heat. A maximum temperature gradient of approximately 25℃ was recorded between the interior and the exterior thermocouples of the south web.