Effect of artificial slag and fly ash aggregates on fracture and permeability properties of concretes
Yapay cüruf ve uçucu kül agregalarının betonun kırılma ve geçırımlılık özellıklerı üzerıne etkısı
  1. Tez No: 382675
  2. Yazar: SAMADAR SALIM MAJEED
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. ERHAN GÜNEYİSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay agrega, Soğuk bağlamayla peletleme, Kırılma davranışı, Geçirimlilik, Artificial aggregate, Cold-bonding pelletization, Fracture behavior, Permeability
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, yapay agrega kullanımının betonun kırılma ve geçirimlilik özellikleri üzerine etkisinin deneysel incelenmesini sunmaktadır. Bunun için, uçucu kül ile çimentonun soğuk bağlama işleminden elde edilen yapay uçucu kül ve cüruf ile çimentonun soğuk bağlama işleminden elde edilen yapay cüruf agregaları, doğal kaba agreganın yerine kullanılmıştır. Ayrıca, su-çimento oranının etkisini incelemek için de 0.35, 0.45 ve 0.55 olmak üzere üç farklı su-çimento oranıyla betonlar üretilmiştir. Betonların mekanik özellikleri basınç dayanımı, elastisite modülü, yarmada çekme, net eğilmede çekme dayanımları ve kırılma enerjisi açısından, geçirimlilik özellikleri olarak ise kılcal su geçirimliliği, su nüfuzu, gaz geçirimliliği ve klorür iyonu geçirimliliği direnci açısından test edilmiştir. Deney sonuçları, istatistiksel teknik olan GLM-ANOVA kullanılarak da analiz edilmiştir. Soğuk bağlı uçucu kül ve cüruf agregalarının kullanımının su-çimento oranına bağlı olarak betonun performansı üzerinde çok etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study presents an experimental investigation on the effect of artificial aggregate utilization on the fracture and permeability properties of concretes. For this, two types of artificial aggregates, namely, artificial fly ash aggregate (AFA) from cold bonding agglomeration process of fly ash and Portland cement and artificial slag aggregate (ASA) from cold bonding agglomeration process of ground granulated blast furnace slag and Portland cement, were replaced with natural aggregate as coarse aggregate. Moreover, to investigate the influence of water-to-cement ratio, three different water-to-cement ratios of 0.35, 0.45, and 0.55 were considered in the concrete production. The concretes were tested for the mechanical properties in terms of as compressive strength, modulus of elasticity, and splitting tensile strength, net flexural strength, and fracture energy. They were also tested for permeability properties such as water sorptivity, water penetration, gas permeability, and resistance to chloride ion penetration. The test results were also analyzed by means of statistical technique, namely, GLM-ANOVA. It was found that the use of cold bonded fly ash and slag aggregates were very effective on the performance characteristics of concretes depending mainly on w/c ratio.