An evaluation approach for development agency financial supports by using effectiveness criteria
Etkililik kriterini kullanarak kalkınma ajansı desteklerini değerlendirme yaklaşımı
- Tez No: 382681
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK GEYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma Ajansı, Değerlendirme, Etkililik, Katkısallık, AHP, Development Agency, Evaluation, Effectiveness, Additionality, AHP
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bölgesel Kalkınma Ajansları çeşitli mali destek programları aracılığı ile bölgesi için sürdürülebilir kalkınmayı hedeflemektedir. Ajansların amacı, bölgenin öncelikli sektörlerine yönelik ekonomik ve sosyal kalkınmışlığı hızlandırmaktır. Destek programlarının hibe etkililiğini sağlamak için, finansal desteklerin bölgesel etkileri analiz edilerek geri besleme süreci için bir izleme ve değerlendirme yaklaşımı geliştirilmesi önemlidir. Bu çalışmada, ilgililik, etkinlik, etkililik, etki ve sürdürülebilirlik değerlendirme kriterleri kapsamında sonuç odaklı izleme değerlendirme sistemi sunulmaktadır. Bu sistem kullanılarak proje çıktılarının proje amaçlarına ne ölçüde katkı sağladığını belirleyebilmek amacıyla sektörel etkililik tahmin yaklaşımı geliştirilmiştir. Geliştirilen yaklaşım veri kümesinin oluşturulması, nominal değişim analizi, katkısallık analizi, AHP-Analitik Serim Süreci kullanılarak öncelik ölçütlerini ağırlıklandırma ve sektör etkililiğinin tahmini şeklinde 5 aşamadan oluşmaktadır. Sektörel etkililik tahmin yaklaşımı Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 59 KOBİ yatırım projesini içeren bir örnek olay üzerinde uygulanmıştır. Bu uygulama sonucuna göre, içecek sektörü ile kimyasallar ve kimyasal ürünler sektörünün diğer bütün sektörlere göre bariz bir şekilde baskın ve etkililiğinin yüksek olduğu söylenebilir. Böylece, geliştirilen yaklaşım kullanılarak sonraki finansal destek programları için öncelikli sektörler etkin olarak tespit edilebilir. Sonuç olarak, bu yaklaşımın kalkınma ajanslarının bölgesel planlama hedefine yönelik olarak destek programlarının önceliklerinin belirlenmesi için önemli bir uygulama aracı olabileceği umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Regional Development Agencies aim to enhance sustainable development in their region by a variety of financial support programs. The agencies' purpose is to accelerate economic and social development in the priority sectors designated in the region. To ensure the effectiveness of the grants by means of support programs, it is important that the regional impacts of these financial supports are to be analyzed and a monitoring-evaluation approach is to be developed for the feedback process. In this study, the result-oriented monitoring and evaluation system is presented within scope of the five evaluation criteria such as relevance, efficiency, effectiveness, impact and sustainability. By using this system, a sectoral effectiveness estimation approach was developed in order to determine how the project outputs have contributed to the project purposes. The developed approach consists of 5 phases such as establishment of data set, analyzing nominal change, analyzing additionality, weighting priority criteria using AHP and estimating the effectiveness of sectors. The sectoral effectiveness estimation approach was applied on a real case that contains 59 SME investment projects supported by Silkroad Development Agency in Southeastern Anatolia Region in Turkey. According to this application result, that beverages and chemicals & chemical products sectors have conspicuously dominance and have highest effectiveness value in all sectors can be said. Thus, by using the developed approach, priority sectors can be identified efficiently for the next financial support programs. As a conclusion, it is expected that this approach will be a substantial implementation tool to determine the priorities of the support programs for the achievement of development agency regional plans.