Isolation and identification of soil bacteria capable of producing alpha-amylase
Alfa amılaz üretebılen toprak bakterısının ızolasyonu ve sınıflandırılması
- Tez No: 382760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Alfa- amilaz, Bacillus, filogenetik analiz, DNS aktivite deneyi, Alpha-amylase, Bacillus, phylogenetic analysis, DNS activity assay
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Alfa amilaz enzimi nişastayı glikoza dönüştüren bir numaralı endüstriyel enzimdir.Alfa amilaz enzimi çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Örneğin tekstilde kağıt sanayiinde, deterjanlarda, fermentasyan için ve farmasötik sanayiinde potansiyel öneme sahiptir. Bu enzim mikroorganizmalardan, bitkilerden ve hayvanlardan üretilebilmektedir. Topraktaki mikroorganizmalardan enzimi üretebilmek için öncelikle toprak örneği zengin besiyerine konulur ve 37oC de 24 saat bekletilir ve koloni oluşumu gözlenir. Alfa amilaz aktivitesi göstererek pozitif sonuç veren bakteriler petrilerde bir zone oluşturarak tespit edilirler. Bu çalışmada, büyük ölçüde alfa amilaz üreten Bacillus cinsi bakteriler topraktan karakterize edilmiştir. DNS metoduna göre enzim aktivitesi bakılmış ve optimum pH ve sıcaklık belirlenmiştir. Optimum sıcaklık ve pH de üretilen alfa amilazın mezofilik sıcaklıkta,asidofilik ya da alkolofilik pH de çalıştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Alpha-amylase is one of the industrial enzymes that hydrolyze starch molecules into polymers composed of glucose units. The enzyme has potential application in a wide number of industrial processes such as food, textile, paper, detergent, fermentation and pharmaceutical industries. Alpha-amylase can be produced by microorganisms, plants or animals. Inorder to isolate and identify the soil bacteria that have the ability of producing alpha-amylase, soil samples were inoculated onto the media that are rich in nutrient that favour the growth of the bacteria and incubated for 24 hours at 37oC after which the bacterial growth was detected in form of colonies. Positive response to alpha-amylase activity by the soil bacteria was observed by the formation of clear zone of inhibition shown by the colonies on the petri plates. In this study, bacterial species belonging to the genus Bacillus were identified as the major producers of alpha-amylase. Effects of pH and temperature on the enzymatic activity were observed following DNS activity assay method. The optimal pH and temperature activities showed that the bacteria can produce alpha-amylase at mesophilic temperature and acidophilic or alkalophilic pH.