An integrated decision support system for cloud computing technology service provider selection
Bulut bilişim teknoloji servis sağlayıcısı seçiminde entegre karar destek sistemi
- Tez No: 382786
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN BÜYÜKÖZKAN FEYZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bulut Teknolojisi, Bulut Teknolojisi Servis Sağlayıcısı, Bulanık DEMATEL, Bulanık ANP, Bulanık TOPSIS, Cloud Computing Technology, Cloud Service Provider, Fuzzy DEMATEL, Fuzzy ANP, Fuzzy TOPSIS
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İşletmelerde giderek artan rekabet, bilgi teknolojilerinde dış kaynak kullanımı konusuna yeni bir boyut kazandırmıştır. Bilgi teknolojilerinin bir uzantısı olan bulut teknolojisi, bilgiye ucuz ve esnek erişim sağlayan ve bilgi teknolojisi endüstrisinde çığır açan bir teknolojidir. Bulut bilişim teknolojisi servis sağlayıcısı seçimi ise, düzgün planlanması gereken bir süreç olup şirketlerin mevcut kaynak kapasitelerini etkilemesi bakımından riskli bir yapıya sahiptir. Literatürde bulut bilişim teknolojisinin değerlendirildiği, özellikle de servis sağlayıcısı seçimi sürecinin sistematik olarak incelendiği çok az sayıda çalışma bulunmaktadır. Servis sağlayıcısı seçimi problemi nitel ve nicel faktörlerin birarada değerlendirilmesi gerektiği çok kriterli bir özelliktedir. Kullanıcı deneyimleri, bu değerlendirmenin önemli bir parçası olup, sözel ifadelerin seçim sürecine dahil edilmesi gerekmektedir. Bu sebeplerle bu çalışmada, bulut bilişim teknolojisinde en uygun servis sağlayıcısını seçebilmek için bulanık DEMATEL, bulanık ANP ve bulanık TOPSIS metotlarının dahil edildiği entegre bir çok kriterli karar verme metodolojisi geliştirilmiştir. Önerilen metodoloji, bir vaka analizi kapsamında uygulanarak geçerliliği test edilmiştir. İlk aşamada, detaylı yazın taramasıyla belirlenen bulut bilişim teknolojisi servis sağlayıcısı seçiminde kullanılacak değerlendirme kriterleri uzman görüşleri alınarak bulanık DEMATEL yöntemi ile analiz edilmiş ve vaka analizinde temel alınacak anahtar değerlendirme kriterleri belirlenmiştir. İkinci aşamada ise, uzman görüşleri ile bulanık DEMATEL ve bulanık ANP metodları uygulanarak değerlendirme kriterlerinin önem dereceleri hesaplanmış ve bulanık TOPSIS metodu kullanılarak en uygun servis sağlayıcı firma seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing competitive environment in businesses is shaping the way of Information Technology outsourcing. As a branch of IT, cloud computing technology is revolutionizing the IT industry in a promising way for delivering flexible and cheap computing resources via cloud platform. As a risky process of cloud computing technology service provider selection affects the existing capabilities of businesses and it must be well-organized. In literature, the evaluation of cloud computing technology especially systematically evaluated practices of cloud computing technology service provider selection remain limited. Service provider selection process requires a multi-criteria approach including the evaluation of both quantitative and qualitative factors. User experience, which presents an important part of this process, also needed to be included with decision makers' judgments. Therefore, this thesis study develops an integrated fuzzy multi criteria decision making (MCDM) approach based on fuzzy decision making trial and evaluation laboratory model (DEMATEL), fuzzy analytic network process (ANP) and fuzzy TOPSIS. After reviewing the literature in detail, cloud computing technology service provider evaluation criteria are determined and analysed with the guidance of expert evaluations using fuzzy DEMATEL to identify key criteria that will be used in a case study. Secondly, in lights of expert evaluations, fuzzy DEMATEL and fuzzy ANP methods are applied to calculate weights of the evaluation criteria and the most suitable company of cloud computing technology service provider is chosen with fuzzy TOPSIS method.