Karaman ilinde elma bahçelerinde elma iç kurdu ile kimyasal mücadelede mücadele zamanının belirlenmesine yönelik çalışmalar
The studies about identfying the struggle time in the chemical struggle with the codling moth in the apple orchards in Karaman
  1. Tez No: 382841
  2. Yazar: SİNEM YILDIZ BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ÖZDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma içkurdu, eşeysel çekici tuzaklar, etkili sıcaklıklar toplamı, tuzak bant yöntemi, Codling moth, sexual pheromone traps, the sum of the efficient temperature, trap band method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışma 2012 yılında Karaman ilinin Alaçatı, Kızık, Kılbasan ve Bölükyazı köylerindeki birer adet elma bahçesinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, elma bahçelerinde Elma içkurdu'nun mücadelesinin yönetiminde uygulanan tahmin ve uyarı sistemi çerçevesinde, etkili sıcaklıklar toplamı (gün-derece) modelinin Karaman'da uygulaması gerçekleştirilmiştir. Karaman ilinin Merkez ilçesine bağlı dört köyde elma bahçelerinde 2012 yılında yürütülen bu çalışmada, eşeysel çekici tuzaklar, etkili sıcaklıklar toplamı, kültür kutuları ve tuzak bant yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda C. pomonella erginlerinin nisan ayının son haftası ile mayıs ayının ilk yarısında eşeysel çekici tuzaklara yakalandığı belirlenmiştir. Elma içkurdu'nda etkili sıcaklıklar toplamı, Elma içkurdu'nda uygulanmakta olan birinci döl larva çıkışı için gerekli olan 250 gün dereceye ve ikinci döl larva çıkışı için gerekli olan 800 gün dereceye yakın değerlerde gerçekleşerek uygunluk göstermiştir. Bu sonuçlar, elmada, Elma içkurdu (C. pomonella)' na karşı uygulanan tahmin ve uyarı sistemi çerçevesinde etkili sıcaklıklar toplamı (gün derece) modelinin Karaman ilinde uygulamasının başarılı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was performed in the each apple orchard of Karaman's villages; Alaçatı, Kızık, Kılbasan and Bölükyazı in 2012. In this work, the application of the model of the sum of the efficient temperature (day – degree) in Karaman has been performed within the frame of the prediction and alert system that has been applied to the method in the struggle of the codling moth in the apple orchards. In this study that was made in the four villages which are bounded to the central district of Karaman in 2012, sexual pheromone traps, the sum of effective temperatures, culture boxes and trap band methods were used. At the end of the study, it has been determined that C. pomonella ergins have been captured to the sexual pheromone traps on the last week of April and on the first half of May. The sum of effective temperatures in the codling moth has showed avalibility by performing at the close degrees to the 250 day degree needed for the first generation of larvae offspring and to the 800 day degree needed for the second generation of larvae offspring, applied at the codling moth. These results show that in apple, within the frame of the prediction and alert system that has been applied to the codling moth (C. pomonella), the application of the sum of effective temperatures (day-degree) in Karaman has been successful.