Virtual presentation of cultural heritage case study: Ani
Kültürel mirasın sanal sunumu çalışma alanı: Ani
  1. Tez No: 383205
  2. Yazar: MARYAM JODERIRIERAJAIE
  3. Danışmanlar: DR. FUAT GOKCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni Kilise, Ani Ören Yeri, Sanal Sunum, Sunum, Hikaye Anlatımı, Surp Amena P'rkich Church, Armenian Church, ANI Archaeological Site, Virtual Presentation, Presentation, Storytelling, Surp Amena P'rkich Church
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tarihi ve kültürel mirasın korunması konusu en başından beri disiplinler arası bir bilim olmuştur. Ancak günümüzde hala koruma konusunu rahatlatacak öncü bir teknik ihtiyacı mevcuttur. Geçtiğimiz kırk yıl içinde, sayısal tasarım koruma amacıyla geliştirilmeye başlanmış, ve bu konuda geliştirilen teknikler uzmanlara, bilhassa arkeolojide, aldıkları kararların hemen her adımında yardımcı olmaya başlamıştır. İster obje, olsun isterse de anıt, alan ve ya peyzaj; alandan toplanan dijital veriler,uzmanlara ve öğrencilere hiçbir ekonomik kısıtlama olmaksızın deneyim kazanabilecekleri esnek bir ortam sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, sanal rekreasyon, özellikle arkeolojik alanlarda yapılara gerçekte dokunmadan kaybolan kısımlarını tekrar inşa etmek söz konusu olduğunda oldukça önemli bir noktada bulunmaktadır. Bu tezin kapsamı, Doğu Anadolu bölgesinde, Kars yakınlarındaki bir ortaçağ yerleşmesi olan Ani Kenti'nin ve Surp Amena Prikitch kilisesinin sahip olduğu mimari değerlerinin incelenmesi, değerlendirilmesi, sanal gerçeklik kapsamında sunum önerilerinin sade bir dilde ve kolay tekniklerle hazırlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
The field of preservation of historic and cultural heritage has been a multidisciplinary science from the beginning. And the demand for any pioneer technique that may ease the conservation task still lives. In the past four decades computational design has started grow with the aim of conservation and the evolution of its techniques have been helping the specialists in nearly every step of decisions they make, notably in archeology. The digital data derived from a physical site, whether it is an object, monument, territory, or landscape prepares a flexible space for any specialist and student to investigate experience and design without any economical limitations. Also the virtual recreation has been very important especially in archeological manner when you get to rebuilt any missed part of the heritage without touching it in reality. The advantage of this digital data gets more amazing when we get to add the details of the life that had been going on in there. The digital recreation when joined with stimulation and turning to slides and videos is highly potentiated to be presented to public or special groups in order to transmit information about any aspect of the heritage to them. The Surp Amena P'rkich Church at archeological site of Ani in Kars province of Turkey has been studied in this research and its story has been chosen as the case to be told by simple techniques and a short movie.