Construction techniques of traditional Uçhi̇sar houses
Geleneksel Uçhisar evlerinin yapım tekniği
  1. Tez No: 383204
  2. Yazar: PINAR BAŞAK TONGAL
  3. Danışmanlar: DR. FUAT GOKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel konut, Yapım tekniği, Uçhisar, Traditional House, Construction Technique, Uçhisar
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 20
Özet
Bu çalışmanın amacı Uçhisar'da bulunan geleneksel konutların yapım sürecini anlamak ve yapım tekniği ile ilgili güvenilir ve bütüncül bilgi toplamaktır. Bu amaca bağlı olarak, Kapadokya ve Uçhisar'ın tarihi ve genel bölgenin genel özellikleri üzerine araştırma yapılmıştır. Kapadokya bölgesindeki yerleşim biçimlerinin tarih içerisindeki gelişimi geçmiş çalışmalardan araştırılmıştır. Kaynaklardan ve arazi çalışmalarından elde edilen bilgilerin beraber değerlendirilmesi sonucunda, Uçhisar'da özgünlüğünü koruyan geleneksel konutlar tespit edilmiş ve çalışılmıştır. Strüktürel ve mimari tüm elemanların detayları çizilmiş, analiz edilmiş ve bezerlikleri ve farklılıklarına göre sınıflandırılmıştır. Kaya oyma mekanlar ve yığma yapılar arasındaki fiziksel ve strüktürel ilişki irdelenmiştir. Yapılarda kullanılan malzemeler ve yerel söylemler bu çalışmanın bir diğer önemli araştırmasıdır. Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, geleneksel Uçhisar konutunun temelden çatıya kadar süren yapım aşaması oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to create comprehensive and reliable information about construction techniques of Uçhisar houses within construction processes. In order to that purpose, studies about history and general features of Cappadocia and Uçhisar were reviewed. In Cappadocia region, the development of residential settlements through history was surveyed from the previous studies. Gathered information from literature survey and site survey were assessed together and traditional houses which are representation of authentic houses of Uçhisar were selected and investigated. Each structural and architectural element were drawn in detail, analyzed, and classified by their similarities and differences. Relationship between rock-carved places and masonry structures were investigated. Within the scope of thesis, used materials of houses and local discourses were other important concerns. Via the information came out regarding the study, a basic construction processes of traditional Uçhisar house was identified.