A framework for sustainable urban mobility in historic urban landscapes: A proposal for Antalya Kaleiçi
Tarihi kentsel peyzajlarda sürdürülebilir hareketlilik üzerine bir çerçeve: Antalya Kaleiçi için bir öneri
- Tez No: 383224
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜLİZ BİLGİN ALTINÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ulaşım, Landscape Architecture, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik, Tarihi Kentsel Peyzaj, Antalya Kaleiçi, Sustainable Urban Mobility, Historic Urban Landscape, Antalya Kaleiçi
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Tezin ana konusu tarihi kentsel peyzajlarda ulaşım sistemleridir. Bu bağlamda, tezin amacı tarihi kentsel peyzajların tarihi değerlerini korurken ve ön plana çıkarırken, bu alanlardaki güncel hareketlilik problemlerini çözecek sürdürülebilir kentsel hareketlilik için çerçeve önermektir. Bu bakımdan, tez birbiriyle ilişkili iki bölümde yapılandırılmıştır. Birinci bölümde, uluslararası bildiriler ve el kılavuzlarının yanı sıra güncel hareketlilik sistemleri, mevcut projeler, uygulanmış örnekler; kentsel hareketlilik ve kentsel koruma literatürünün geniş yelpazesi altında değerlendirildi. Bu değerlendirmeleri tamamlayan, örnek çalışma alanı Antalya Kaleiçi'nde yapılan gözlemlerin değerlendirilmesiyle, süreç, ilke ve araçlarıyla birlikte tarihi kentsel peyzajlarda sürdürülebilir kentsel hareketlilik çerçevesi önerildi. Buna ek olarak, bu alanlarda sürdürülebilir kentsel hareketlilik sistemine dair kontrol listesi sunuldu. Bunu takiben tezin ikinci bölümü, Antik dönemden itibaren sürekli yerleşim alanı olmasından kaynaklanan çok çeşitli değerlere sahip olmasıyla birlikte aynı zamanda güncel hareketlilik sistemlerinin neden olduğu problemlerin yaşandığı, Antalya Kaleiçi Tarihi Kentsel Peyzajını içermektedir. Bu bölümde, kültürel varlıklar, kullanıcılar, işlevler, kamusal alanlar ve mevcut hareketlilik sistemleri detaylı olarak incelenmesine ek olarak öncelikle alanın tarihsel gelişimi, bu alanla ilgili koruma ve planlama çalışmaları farklı ölçeklerde değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, bu değerlendirmelere göre, tezin birinci bölümünde sağlanan çerçeve ve kontrol listesine bağlı kalarak, Antalya Kaleiçi Tarihi Kentsel Peyzajı için sürdürülebilir kentsel hareketlilik önerisi geliştirilmiştir. Sonuç olarak, tarihi kentsel peyzajlarda sürdürülebilir kentsel hareketlilik, sadece hareketlilik sorunlarını çözecek bir araç olarak görülmemeli, fakat aynı zamanda bu alanların sahip olduğu kültürel, sosyal ve tarihsel birikimlerinin korunmasına, ön plana çıkarılmasına ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunan önemli bir çözümdür.
Özet (Çeviri)
The main subject of the thesis is the mobility systems in historic urban landscapes. In this respect, the aim of the thesis is to provide“a framework for Sustainable Urban Mobility (SUM) in Historic Urban Landscapes (HULs)”together with the process, principles and tools that will solve the mobility problems while contributing to conservation and promotion its values and significance. In this regard, the thesis is structured mainly in two parts. In the first part, the current mobility systems, existing projects and implemented cases as well as international charters and manuals within the broad range of urban mobility and urban conservation literature are assessed. Complementing these assessments with the assessment of the observations drawn from the case of Antalya Kaleiçi, a framework for SUM in HULs, including the process, principles and tools, is proposed. In addition to this, a checklist for SUM systems in HULs is also provided. Following this, the second part of the thesis consists of the case study on Antalya Kaleiçi, the historic inner citadel area of Antalya, which is a historic urban landscape with a rich variety of values due to continuous inhabitancy from antiquity onwards as well as with many mobility problems. In this part, first of all, the historical development of the site, the conservation and planning studies related with this site in different scales, as well as the cultural properties, the users, the functions, the public realms and the urban mobility system existing today in Antalya Kaleiçi are extensively surveyed and assessed. Based on these assessments, and adhering to the provided framework and checklist in the first part of the thesis, a SUM proposal is developed for Antalya Kaleiçi in the second part. To conclude, sustainable urban mobility for historic urban landscape is an important solution, which should not only be considered for solving the urban mobility problems in historic urban landscapes but also as a tool for contributing to the conservation, promotion and sustainability of its values and significance due to the cultural, social and historical accumulation of those areas.