Utilization of inulin as fat replacer in cake and mayonnaise
Kek ve mayonez yağ ıkamesı olarak ınulın kullanımı
  1. Tez No: 383247
  2. Yazar: SABA FARAHMAND
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHİÇ MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Inulin, Kek pişirme, Mayonez, Reoloji ve Tekstür, Inulin, Cake baking, Mayonnaise, Rheology, Texture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı; mikroakışkanlaştırılmış ve mikroakışkanlaştırılmış olmayan inülini, onun kekin reolojisi, yapısı, bayatlaması, kurutulması ve yağ yerine kullanılan mayonezin reolojisi üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Çalışmanın ilk aşamasında, mikroakışkanlaştırılmış ve mikroakışkanlaştırılmış olmayan inülin emülsiyonunun kek yağı ve mayonezin reolojik özellikleri üzerindeki etkileri ölçülmüştür. %15, %22,5 ve %30'luk İnülin emülsiyonları, kek örneklerindeki %25, %50 ve %75'lik yağ yerine kullanılmıştır. Mayonez örneklerinde %15, %22,5 ve %30'luk inülin emülsiyonları %12.5, %25 ve %37.5'luk yağ yerine kullanılmıştır. inülin yüzdelerinin anlamlı etkisi ANOVA istatistik testi ile belirlenmiştir. En yüksek kayma gerilmesi, elastikiyet modülü ve akışkanlık modülü; kek örneklerinde, %75'lik yağ yerine %30'luk mikroakışkanlaştırılmış inülin ve %37.5'luk yağ yerine %30'luk mikroakışkanlaştırılmış inulin mayonez örnekleri için elde edilmiştir. Ikinci aşamasında, yapısal özellikler (sertlik, adhezyonluk ve kohezyonluk), fiziksel (renk ve ağırlık kaybı) ve pişirilmiş kek örneklerinin bayatlama özelliği (sertlik, adhezyonluk ve kohezyonluk) ölçülmüştür. %75'lik yağ yerine %30'luk mikroakışkanlaştırılmış inülin emülsiyonu ile hazırlanmış örneklerde, en yuksek sertlik ve adhezyonluk ve en düşük kohezyonluk elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to analyze microfluidized and non-microfluidized inulin and their effects on rheology, texture, quality, staling of cake and rheology of mayonnaise as fat replacer. In the first part of the study, the effects of microfluidized and non-microfluidized inulin emulsion on rheological properties of cake batter and mayonnaise were evaluated. Inulin emulsions with concentrations of 15%, 22.5% and 30% (w/w) were used to replace 25%, 50%, 75% of oil in cake samples. In mayonnaise samples, inulin emulsions with concentrations of 15%, 22.5% and 30% were used to replace 12.5%, 25% and 37.5% of oil. The significant effect of different inulin percentages were determined by ANOVA statistical program. The highest shear stress, elastic modulus and viscous modulus was obtained for 30% microfluidized inulin with 75% oil replacement of cake samples and 30% microfluidized inulin with 37.5% oil replacement of mayonnaise sample. In the second part of the study, textural properties (hardness, adhesiveness and cohesiveness), physical properties (color and weight loss) and staling of baked cake samples (hardness, adhesiveness and cohesiveness) after 2 and 4 days of storage were evaluated. Samples prepared with 30% microfluidized inulin emulsion and 75% of oil replacement.