Mapping subjective urban imagery: Montage of movement-image and time-image-The case of Kizilay
Öznel kent imajını okumak: Hareket-imge ve zaman-imge ile montaj-Kızılay örneği
  1. Tez No: 383254
  2. Yazar: EZGİ BALKANAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: öznel kentsel imge, zaman-mekansal altlık, hareket-imge, zaman-imge, epizodik bellek, sinematografi, montaj teorisi, Deleuze, Eisenstein, Kızılay, subjective urban imagery, spatio-temporal outline, time-image, movement-image, episodic memory, cinematography, montage theory, Deleuze, Eisenstein, Kızılay
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Modern toplumda hareket, öznenin çevresiyle kurduğu ilişkide simülatif bir algı oluştururken, farklı sosyo-kültürel geçmişe sahip öznelerde farklılık gösterir; öznel kentsel imgelere karşılık gelir. Bu anlamıyla kentsel imge,“zaman”ve“hareket”in akışkanlığında politik bir potansiyele sahipken; statik tek bir anın temsiline tutunan konvansiyonel metotlarla izlenemez. Öznel kent imajları, bellek kavramının süreksizliği üzerinden, mekanın sabit ve akışkan noktaları arasında değişken bir epizodik algı ile görülür. Bu nedenlerle burada“hareket-imge”ve“zaman-imge”kavramlarını tartışmak için sinematografik metotlar ödünç alınmıştır. Tez, hareketli öznelerin öznel kent imajlarını, hareket-imge ve zaman-imge kavram setlerini kullanıp sinematografik metotlara, genel olarak da Eisenstein'ın montaj teorilerine başvurarak, Ankara, Kızılay örneği özelinde araştıracak, alternatif bir analiz metodu geliştirmeye çalışacaktır. Metot, özneler (senaryolar) ve öznelere bağıl nesneler (yörüngeler/izler) üzerinden yapılandığı için, Kızılay, potansiyel çakışma, karşılaşma olanakları barındıran merkezi bir düğüm olarak, kentsel formun çok katmanlılığını daha iyi sunmak için ve tartışmaya katkı sağlayacağı düşünülerek seçilmiştir. Bu bakışla, Deleuze ana referansıyla mekan, hareket üzerinden okunacak, çeşitli sosyo-kültürel geçmişe sahip öznelerin takip ettikleri farklı senaryolar, zaman-mekansal altlığın parçaları olarak değerlendirilecektir. Tekillikten öte, bu senaryoların toplamı, yani“montaj”ı, Kızılay imgesi olarak kabul edilecek ve aranacaktır.
Özet (Çeviri)
Mobility in modern society creates a simulative perception of the self and its environment. Such perceptions create subjective urban images of individuals from various socio-cultural backgrounds in their everyday life. While this mobility can be viewed as an invisible dimension when utilizing conventional methods that can only represent one frozen moment of space, urban imagery has political potentials of fluidity related to“time”and“movement”. Since subjective urban images are constructed through the discontinuity of the notion of the memory of the self, with an episodic understanding of space in-between stable and fluid, the use of cinematographic methods seem to lend themselves to a deeper discussion of“movement-image”and“time-image”. Thus, this thesis aims to generate an alternative analysis method, and trace the subjective images of urban imagery for the mobile subject using cinematographic methods, mainly Eisenstein's montage theory with his understanding of dialectical montage with a case of Ankara, Kızılay. The method is constructed with its subjects (scenarios) and subject-based objects (paths). Thus, the city center, a central node of Ankara, is selected to render the complexity of urban form more expressive and to enrich discussions of the intersections of urban images. In this respect, with a Deleuzian understanding for reading space through movement, different“paths”with various socio-cultural backgrounds of the case are assessed as segments of a“spatio-temporal outline”. Beyond individuality, the assemblage of them, the“montage”, will be regarded as urban imagery of Kızılay.