Improving the efficiency of ILP-based and graph-based concept discovery systems
Çizge tabanlı kavram keşfi sistemlerinin verimliliğinin artırılması
- Tez No: 383306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kavram Kesfi, Çizge, Yol, Kapsam, Doğruluk, Concept Discovery, Graph, Path, Support, Confidence
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bir kavramın kesfi o kavramla ilgili arka planda tanımlanmıs iliskilerin üzerinden kavramın tanımlanmasıyla yapılır. Genel olarak kavram kesiflerini bulma problemlerinde Tümevaran Mantık Programlama (TMP) ve çizge tabanlı yöntemler kullanılır. Tümevaran Mantık Programlama yöntemleri kavram kesif problemlerinde yoğun olarak kullanılsa da bu sistemlerde yerel maxima ve yerel plato problemleri içermektedir. Sonuç olarak son zamanlarda çizge tabanlı yöntemler esnek yaklasımlarından, açık veri gösterimlerinden ve Tümevaran Mantık Programlama problemlerini ortadan kaldırdığından dolayı popülerlik kazanmıstır. Çizge tabanlı yöntemler genel olarak kavram kesfi yaparken izledikleri yöntemlere göre ortak bilesen bulma ve yol bulma sistemleri olarak ikiye ayrılırlar. Bu çalısmada uygulanan yöntemler yol bulma ve bağlantılı kural madenciligi yöntemlerinin birlestirilmesidir. Önerilen yöntem, kavram kesfinde verilen çizgede hedef örneğinin parametreleri arasındaki tüm yolları bulur. Verilen çizgedeki tüm yolları bulmaya ek olarak, bağlantılı kural madenciligi tekniklerinden kapsam ve doğruluk tekniklerine bağlı olarak eleme yöntemleri kullanılır. Önerilen yöntem diğer yol bulma yöntemlerinden farklıdır çünkü bağlantılı kural madenciligi yöntemleri kavram araması yapılan alanların azaltılmasında ve yaygın ve güçlü kavram tanımları bulunmasında kullanılır.
Özet (Çeviri)
Concept discovery is a process for finding hidden relations from the given set of experiences named as background knowledge [27]. Concept discovery problems are investigated under Inductive Logic Programming (ILP)-based approaches and graphbased approaches [28]. Although ILP-based systems dominate the area, these systems have some problems such as local maxima and local plateaus [15]. Recently, graph based system becomes more popular due to its flexible structure, clear representation of data and ability of overcoming problems of ILP-based systems. Graph based approaches can be classified into two parts defined as structure-based approaches and path-finding approaches according to their methods they use for discovering concepts. The proposed approach can be classified as a combination of both path-finding approaches and methods of association rule mining. It finds paths between the arguments of target instances for concept discovery from the given graph. In addition to path-finding from given graph, association rule mining techniques are used for pruning based on support and confidence. The proposed method is different from the other path-finding approaches because association rule mining techniques are used for reducing search space and finding frequent and strong concept definitions.