Estetik deneyim ve öğrenme olanağı açısından oyun-drama-tiyatro ilişkisi
The relationship between game-drama-theatre from the perspective of aesthetical experience and pedagogical possibilities
- Tez No: 383474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Education and Training, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: oyun, estetik deneyim, eğitimde drama, eğitimde tiyatro, yaparak ve yaşayarak öğrenme, eleştirel pedagoji, Bertolt Brecht, Augusto Boal, Dorothy Heathcote, Gavin Bolton, play, aesthetical experience, drama in education, theatre in education, learning by doing, critical pedagogy, Bertolt Brecht, Augusto Boal, Dorothy Heathcote, Gavin Bolton
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Kuramları, Eleştiri ve Dramaturgi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 438
Özet
Bu çalışmanın amacı, kuramsal anlamda oyun, tiyatro ve drama ilişkisini disiplinler arası bir bağlamda incelemektir. Tiyatro sanatının ve drama yönteminin antropolojik kökeni oyun olduğu için, ilk olarak farklı oyun kuramları konusunda geniş bir inceleme yapılmıştır. Çalışmada oyunun felsefe, sosyoloji, psikoloji ve politika ile ilişkisi analiz edilmiş, ayrıca digital oyunlar ve ekonomideki oyun teorisi tartışılmıştır. Çalışmada, oyun, drama ve tiyatronun arasındaki simbiyotik ilişki farklılıklar ve benzerlikler bağlamında incelenerek bir model tablo hazırlanmıştır. Araştırmada, sanat ve eğitim ilişkisinin temel nitelikleri belirlenerek; oyunun, dramanın ve tiyatronun pedagojik niteliği sorgulanmıştır. Bu çalışma tiyatro ve drama yoluyla toplumsal değişim ve eleştirel pedagojinin gelişmesine hizmet eden dört önemli sanatçının estetik ve politik perspektiflerini inceler. Çalışmada Bertolt Brecht, Augusto Boal, Dorothy Heathcote ve Gavin Bolton'un tiyatroya ve dramaya dair farklı perspektifleri analiz edilmiştir. Çalışmada ortaya çıkan sonuçlar üniversitelerin tiyatro bölümleri, eğitim fakülteleri, sivil toplum örgütleri, amatör tiyatrolar, pedagoglar vs. tarafından kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis is to examine game, drama and theatre relationship as multidisciplinary context. The anthropological origin of theatre and drama method shows that they all started with game, so different game theories are analyzed first. Next the relationship between games and philosophy, sociology, psychology and politics are discussed and also digital games and game theory is studied. To make a model table of differences and similarities between game, drama and theatre, symbiotic relationship between game, drama and theatre is discussed theoretically. In this study, to examine the pedagogical essence of drama and theatre, the essential feature of art and education relationship is identified. Also this survey analyses the aesthetics and political perspectives of four important artists who promoted social changes and critical pedagogy by using theatre and drama. The different perspectives of Bertolt Brecht, Augusto Boal, Dorothy Heathcote and Gavin Bolton about theatre and drama are examined. The results of this study are useful for theatre departments of universities, faculties of education, non-governmental organizations, amateur theatre groups and pedagogues etc.