Hisse senedi piyasalarında aşırı tepki hipotezi ve Borsa İstanbul örneği
  1. Tez No: 383521
  2. Yazar: ZÜMRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BÜLENT PAMUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Tepki, Davranışsal Finans, Piyasa Anomalileri, Etkin Piyasalar Hipotezi, Overreaction Hypothesis, Behavioral Finance, Market Anomalies, Efficient Market Hypothesis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, Aşırı Tepki Hipotezini açıklayarak, hipotezi Borsa İstanbul'da test etmektir. Bu kapsamda çalışmada; Etkin Piyasalar Hipotezi, davranışsal finans, anomali kavramına değinilmiş ve davranışsal finans içerisinde araştırılan Aşırı Tepki Hipotezi Borsa İstanbul için test edilmiştir. Etkin piyasalar hipotezi ilk olarak, Fama tarafından 1970 yılında tanımlanmıştır. Hipoteze göre hisse senedi fiyatları gerçek değerleri yansıtır, fiyat değişimleri tesadüfidir ve geçmiş fiyat verileri kullanılarak, gelecekteki fiyat verileri hakkında tahmin yapmak, normalin üzerinde getiri sağlamak mümkün değildir. İlerleyen zamanlarda yapılan çalışma sonuçları etkin piyasalar hipotezi ile çelişen sonuçlar vermiş ve yatırımcıların her zaman akılcı davranmadıkları görülmüştür. Aşırı tepki hipotezi ilk defa De Bondt ve Thaler tarafından 1985 yılında araştırılmıştır. De Bondt ve Thaler çalışmalarında, New York Menkul Kıymetler Borsası'nın 1926-1982 yılları arasındaki verileri incelemiş, etkin piyasalar hipotezi ile çelişen sonuçlar elde etmişlerdir. Aşırı tepki hipotezine göre, kaybeden hisse senetleri, kazanan hisse senetlerine oranla gelecekte daha fazla getiri sağlayacaktır. Bu çalışmada, Borsa İstanbul'daki BIST-100 endeksinin Ocak 1995 ve Aralık 2013 dönemi arasında kesintisiz işlem görmüş hisse senetlerinin günlük getirileri kullanılmıştır. Çalışmanın son bölümünde yapılan analizlerde De Bondt ve Thaler'ın yönteminden yararlanılarak bir, üç ve beş yıllık portföy oluştruma stratejileri kullanılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda, BIST-100 Endeksi üzerinde Aşırı Tepki Hipotezi reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the overreaction hypothesis for Borsa İstanbul. In this content, the efficient market hypothesis, behavioral finance, anomalies investigated and the overreaction hypothesis, as a subtitle of behavioral finance, are tested for Borsa İstanbul. The efficient market hypothesis was developed by Fama in 1970. In consequence of this hypothesis, stocks are priced according to their inherent investment properties and stock prices change randomly. Under the efficient market hypothesis, it is impossible to earn abnormal returns using historical prices, and it is also difficult to comment about future prices. Studies show that, opposite the efficient market hypothesis, investors are not always rational. In 1985, the overreaction hypothesis was first studied by De Bondt and Thaler. De Bondt and Thaler used monthly return data for the New York Stock Exchange (NYSE), January1926- December 1982. The results of the this analysis show that the overreaction hypothesis is in direct contradiction to the efficient market hypothesis. According to the overreaction hypothesis, past losers considerably outperform past winners. In this thesis, from January 1995 to December 2013 daily data used for Borsa İstanbul. The method of DeBondt and Thaler (1985-1987) was modified and three portfolio methods used for analysis. In conclusion of the analysis, the findings do not support the Overreaction Hypothesis in BIST-100 index.