Ömer b. Abdülazîz'in tedvîn ile ilgili rivâyetlerinin sened ve metin tenkidi
Critisizm sanad and text of narration of Umar b. Abd al Aziz's collection (tadween)
  1. Tez No: 383768
  2. Yazar: ARZU KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadîs, Rivâyet, Tedvîn, Ömer b. Abdülazîz, Hadith, Narration, Collection, Umar Abd al Aziz
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın yapılış amacı; tedvîn ile ilgili rivâyetleri tespit etmek ve en yaygın bilinen tedvîn rivâyetini sened-metin yönünden değerlendirmektir. Çalışma; bir Giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş'te; tedvîn kelimesinin anlamından, tedvîn öncesi dönemden bahsedilmiş, tedvîne sebep olan faktörler ile hadîslerin tedvîni hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde tedvîn rivâyetlerinin yer aldığı kaynaklar tespit edilerek, Ömer b. Abdülazîz ve tedvîne katkıda bulunanlar tanıtılmıştır. İkinci bölümde, tedvîn ile ilgili rivâyetlerden en yaygın olarak bilineni sened ve metin yönünden ele alınmış ve bu rivâyet sıhhat değerlendirmesine tâbi tutulmuştur. Çalışma sonuç kısmı ile bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study, to determine narrations related with initialising of collection and of hadith and to examine the most widespread narration in terms of chain and matn. This work consists of one introduction and two chapters. According to this, the previous period of collection and the importance of collection of ahadith were informed. In ıntroduction; from the meaning of collection, collection from the period before mentioned, and the causes of collection traditions are given information about collection. In first chapter, narrations of collection identified, Umar Abd al Aziz and people who contribute to the collection has been introduced. In second chapter, narration which are the well-known were obtained in terms of chain and matn and this hadith was put to evalution of authenticity. This work was finished with the conclusion.