Terğib hadisleri bağlamında Hz. Peygamber'in tebşiri
Hz. Muhammad's encouragement in the context of heralding hadiths
- Tez No: 383769
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVHİT BAKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Terğîb, Hadîs, Tebşîr, Üslup, Tebşirin Mahiyeti, Mevzu Hadis
 - Yıl: 2014
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 203
Özet
Terğib ve tebşir üslubu, insanları etkileme ve motive etme boyutuyla önemli bir yere sahiptir. Çünkü insan yaratılış gereği desteklenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu destek doğru bir üslupla gerçekleştirilirse doğru bir sonuç verir. Bu sebeple, çalışmamızda Kur'an'da ve hadislerde yoğun bir şekilde kullanılan terğib ve tebşir üslubunu ele aldık.“Terğib Hadisleri Bağlamında Hz. Peygamber'in Tebşiri”başlıklı bu tez çalışmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kavramsal çerçeve ele alınarak, terğib ve tebşirle ilgili kavramlar değinilmiştir. Birinci bölümde, konunun Kur'an ve hadisler bağlamı ele alınarak işlenmiştir. Terğib ve tebşir üslubunun Kur'an'da ve hadislerde nasıl ve hangi şekillerde kullanıldığı örneklendirilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde, konunun doğru bir şekilde anlaşılması için tebşirin mahiyeti, alanı ve kapsamı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, mevzu hadis edebiyatında terğib ve tebşirin etkisini ve bu konu ile ilgili hadisleri kullanırken, dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The style of the Encouragement and the Heralding has an important place in influencing and motivating people. Because human being needs to be supported due to his created nature. If this support is carried out in a correct manner, it gives an accurate result. Therefore, in our study we discussed the style of the Encouragement and Heralding which are used extensively in the Qur'an and the hadiths. Our study, entitled as“Hz. Muhammad's Encouragement in the Context of Heralding Hadiths”, consists of an introduction and three chapters. First, the method of the study is described in the introduction. Then the Encouragement and Heralding related concepts are discussed by considering the conceptual framework. In the first chapter, the issue is explained by considering the context of the Qur'an and hadiths. We tried to illustrate how and in what ways the style of the Encouragement and Heralding are used in the Qur'an and the hadiths. In the second chapter, the nature, area and extent of the Encouragement are covered for a better understanding of the concept. In the third chapter, the impact of hadiths, containing the Encouragement and Heralding, on the hadiths literature and the issues to be considered when using these hadiths are discussed. Key Word: Heralding, Hadiths, Encouragement, Method, Extent of the Encouragement, hadiths are discussed