Oğuzlar'ın Yıva boyu'nun tarihi süreç içerisinde siyasi sosyal ve ekonomik açılardan incelenmesi
Oguz tribe's of the Yıva i̇n the hi̇stori̇cal process; Poli̇ti̇cal, soci̇al and economi̇c aspects of i̇nvesti̇gati̇on
- Tez No: 383816
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR YUVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Oğuz, Yıva, Türkler, Boy, Oguz, Yıva, Turks, Tribe
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Türk tarihinde önemli bir konuma sahip olan Oğuzlar, 24 boydan meydana gelmektedirler. Tezimizin konusunu, bu boylardan biri olan Yıva boyu oluşturmaktadır. Yıvalar, Oğuz boyları arasında içtimaî mevki itibariyle yirmi üçüncü sırada geliyorlardı. Yıva'ları tarihi süreç içerisinde ele almaktaki amacımız, günümüz Anadolu'sunun etnik, sosyolojik, dini, siyasi oluşumuna olan katkılarını, belgeler ve araştırmalar ile ortaya koymaktır Yıva Boyu, Türk tarihi içerinde müstesna bir konumu olan Selçukluların kuruluşu ve yayılmasında etkin bir rol oynamışlardır. Ancak, bu kaynaklara fazlaca ve kapsamlı olarak yansımamıştır. Eldeki kaynaklar ya yetersiz, ya da farklılık arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Oguz having an important position in Turkish history, are composed of 24 tribes. The subject of the thesis, which constitutes one of the length of the groove length. Yıvalar are, they were coming in third place among the twenty muster as Oguz tribes. Our aim was to take in the historical process of Yıva today Anatolian ethnic, social, religious, and contributions to the political formation, documents and demonstrate through research. Tribes of Yıva, the establishment of the Seljuk Turks, which includes an exceptional position in the history and played an active role in the spread. However, much of these resources and comprehensive reflection. Available resources or inadequate, or are different.