Semantik açıdan tefsirlerde irade kavramı
The concept of will on semantic perspective in the interpratations
- Tez No: 383823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İrade, Semantik, Cahiliye şiiri, Kur'an, Volition semantic, Ignorance poetry, Qur'an
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İrade konusunda İslam bilginleri ve sistemleşmiş düşünce ekolleri olarak mezheplerin farklı görüşleri olduğu gözlemlenmektedir. İslam düşünce tarihi boyunca çeşitli siyasi karışıklıkların da temelinde yatan yorum farlılıklarının nedenleri, üzerinde durulması ve araştırılması gereken bir konu olarak önümüzde durmaktadır. Elbette Hz. Peygamberin vefatından sonra bir metin olarak Allah'ın vahyi Kur'an elimizdedir. Ancak her metin gibi kaynağı ilahi de olsa Kur'an'ın da anlaşılmasında bir metnin karşılaşabileceği sorunlar aşağı yukarı benzerdir. Kur'an'ın irade ile alakalı ayetleri de bundan nasibini almış ve birbirine zıt anlayışlarda dâhil olmak üzere birçok farklı biçimde yorumlanmışlardır. Gerçekten Kur'an'ın irade kelimesine yüklediği anlam farklı yorumları destekler mahiyette midir? Kur'an'ın iç bağlamı dikkate alınarak yaptığımız anlambilimsel çalışmamızda öncelikle cevabını aradığımız soru bu olmuştur. Bu konuda fikirlerimizin daha berrak olmasını sağlayacak diğer husus da Kur'an'dan önce irade kelimesinin Arap toplumunda nasıl kullanıldığıdır. Bunun için cahiliye şiiri bize yeterli bilgiyi sunmaktadır. Konunun önemli bir kısmı da Kur'an'ın vahyinin tamamlanmasından günümüze kadar olan süreçte irade ile ilgili ayetlerin müfessirler tarafından nasıl anlaşıldığıdır. Bu hususların sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için çalışmamızın birinci bölümünde cahiliye şiirinde irade sözcüğünü inceledik. Bunun için tenzil öncesi dönemde meşhur yedi şairin muallakaları temel kaynağımız oldu. Yine birinci bölümde Kur'an içerisinde irade sözcüğünün kullanımını ilgili ayetler ışığında inceledik. İkinci bölümde ise ilk dönemden günümüze farklı düşünce sistemlerine mensup on müfessirin ayetlerde geçen irade sözcüğünü nasıl anladıklarını inceledik.
Özet (Çeviri)
Islamic scholars and systematized as schools of thought It is observed that different views of the denominations. Islam throughout the history of ideas underlying the various political confusion Causes of reviews differences, emphasis on and as a subject to be investigated stands in front of us.Of course, after the death of Hazrat Prophet Allah's revelation of the Qur'an as a text is in our hands.However as though divine source of all text In understanding the Qur'an The text may face problems is roughly similar. With the relevant verses of the Qur'an will also has received its share and including in the opposite sense their interpreted in many different ways. Is it really supports different interpretations of the Qur'an will install nature means that word? Taking into account the internal context of the Qur'an We did the semantic study first This was the question we seek to answer. In this regard our ideas to make it more clear other matters Before the Qur'an How is that word will be used in the Arab community. For this ignorance poetry offers us enough information. An important part of the subject in In the process until today the completion of the revelation of the Qur'an the verses volitional How is that understood by commentators. Healthy determination of these factors Journey of semantic concepts willpower will ocur and relevant to the subject better assessment can be made.