Kırgızistan Bişkek'teki taş balballar
Stone balbal Bi̇shkek in Kyrgyzstan
- Tez No: 383824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kırgıziskan, Bişkek, Taş Balbal, Kyrgyzstan, Bishkek, Balbal
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orta Asya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kapsamını Kırgızistan'ın başkenti Bişkek merkezde bulunan balbalların oluşturduğu“Kırgızistan Bişkek'teki Taş Balballar”adlı bu çalışmada Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önü ile Kırgızistan Devlet Tarih Müzesinde bulunan toplam kırk adet balbal Sanat Tarihinin kendine özgü metotları yardımıyla incelenip değerlendirilmiştir. Birinci bölümde; coğrafya ve tarih başlığı altında Kırgızistan kısaca tanıtılmıştır. Coğrafya başlıklı bölümde Kırgızistan haritası verilerek Kırgızistan'a komşu olan ülkeler, ülkenin yüzey şekilleri, akarsuları ve ortalama yükseltisi gibi bilgiler verilmiştir. Tarih başlıklı bölümde ise Kırgızların tarihine genel bir bakış yapılmıştır. İkinci bölümde; Türklerde ölü gömme gelenekleri ve balballar başlığı altında en eski Türk toplumu olarak kabul edilen İskitlerden, Hunlar ve Göktürklere kadar ölüm adet ve gelenekleri hakkında genel hatları ile bilgiler veriliştir. Üçüncü bölümde; tespit edilen balballar bulundukları yere göre tasnif edilmiştir. Hemen hemen bütün balbalların önden ve arkadan görünüş fotoğrafları ile çizimleri verilmiştir. Bu fotoğraflar yardımıyla balballar tek tek incelenip tanımlamaları yapılmıştır. Dördüncü bölümde; tek tek tanımları yapılan balbalların karşılaştırılıp değerlendirilmesi yapılmış ve mevcut bilgilerden elde edilen sonuçlara göre bu balbalların tipolojisi çıkarılmıştır. Bu bölümde balballar figürlü ve figürsüz balballar olarak iki ana başlık altında incelenmiştir. Sonuç bölümünde; çalışmanın en başından sonuna kadar genel bir değerlendirme yapılarak elde edilen bilgiler neticesinde ortaya çıkan fikirler özetlenerek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work titled as“Stone Balbal Bishkek in Kyrgyzstan”, which it gets it's content from The Balbals exist in the Bishkek capital city benter of Kirghizistan country, total of forty Balbals taking place in front of Faculty of Economic and Administrative Sciences of Kirghizistan –Turkey Manas University and in Kirghizistan State History Museum have been evaluated examining by the help of inherent methods of history of art. At first section; Kirghizistan has been introduced shortly under the title of geography and history. Having given Kirghizistan map below the geography title, some informations as the neighbours of Kirghizistan , landform of it,streams of it and average altitude have been given. As to the history titled section, it has been had a short look at Kirghizistan history backround. At second section; Under the title of traditions of funeral and Balbals in Turkish history, from İskits that accepted as oldest turkish community to Huns and Göktürks,it has been given gerneral informations in regard with traditions of funeral rituals. At third section; Spotted Balbals have been classified according to their places that they had been. The rear and front pictures and drawings of almost all Balbals have been given. Wth the help of these pictures, Balbals have been examined one by one and their definition have been made. At fourth section; It has been made evaluation of Balbals of which definition had been made one by one by comparing them and the typology of these Balbals has been extracted according to the outcomes of obtained informations. At this section, Balbals have been examined under two titles as Balbals with figures and Balbals without figures. At conclusion section; By making an evaluation from the very beginning to end of the work,the ideas emerged as a result of obtained informations have been presented in a summarized way.