Deprem etkisi altındaki çok katlı binalarda çıkma uzunluğuna, bina yüksekliğine ve dolgu duvarlarına bağlı olarak çıkma etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 38389
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Multistorey buildings, dynamic analysis, high-rise buildings, rigid frames, shear walls, cantilevers, infilled walls, design spectrum. vu
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Bu çalışmada deprem yükleri altında çok katlı binalardaki çıkma etkileri incelenmiştir. Bu amaçla seçilen örnek bina sisteminde çıkmanın 1 m, 1.5 m ve 2 m olması durumlarında üç boyutlu dinamik hesaplar yapılmıştır. Yine bu çıkmalı sistemlerden bina kenar kolonlarının çıkma uçlarına kaydırılmasıyla çıkmasız sistemler elde edilmiş ve bu sistemlerin de üç boyutlu dinamik hesaplan yapılmıştır. Çıkma etkilerinin bina yüksekliğiyle değişimini inceleyebilmek için, 1.5 m çıkmak ve buna ait çıkmasız sistem, binanın onbeş kadı, on katlı ve beş katlı olması durumlarında ayrı ayrı çözülmüştür. Bir başka incelemede de konsola oturan kolon uygulamasına ait örnek bina sistemi ele alınmıştır. Çözümlerde dolgu duvarlarının bina sistemlerine olan etkisi de göz önünde tutulmuştur. Çok katlı bina sistemlerinin dinamik davranışı, Housner tarafından geliştirilen ivme hesap spektrumu kullanılarak incelenmiş, maksimum yer ivmesi olarak Deprem Yönetmeliği' nde 4. derece deprem bölgesi için önerilen 0. lg kullanılmıştır. Çıkmalı ve çıkmasız sistemler, dolgu duvarlı ve dolgu duvarsız sistemler çeşitli durumlar için karşılaştırılmış, karşılaştırmalar tablolar ve grafikler halinde verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Çok katlı binalar, rijit çerçeveler, perdeler, konsollar, dolgu duvarları, dinamik analiz, tasarım spektrumu. vı
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EXAMINATION OF CANTILEVER EFFECTS ON MULTISTOREY BUILDINGS DEPENDING ON LENGHT OF CANTILEVER, HEIGHT OF STRUCTURE AND INFILLED WALLS UNDER EARTHQUAKE EFFECT In this study, the cantilever effects on tall buildings which was subjected to earthquake loads were examined. For this purpose, three dimensional dynamic calculations were made on a building which has eleven stories when the cantilevers' lenghts are 1 m, 1.5 m and 2 m respectively. From these systems, similar systems without cantilevers were derived from moving the columns to the end of cantilevers which are on the sides of building. Three dimensional dynamic calculations of these systems were also performed. The cantilever effects depending on building height were also examined. The system which has 1.5 m cantilever and the system without cantilever derived from the same system were solved for the buildings which have 15 stories, 10 stories and 5 stories respectively. Another sample building of which columns resting on cantilevers was also analyzed. In all solutions the effects of infilled walls on building systems were considered. The dynamic behaviour of tall buildings were examined using the design spectrum which had been developed by Housner. The maximum value of ground acceleration was taken from the Turkish Earthquake Code. The systems which have cantilevers or the systems which have no cantilevers, the system with infilled walls or without infilled walls were compared with different conditions and these comparisons were given as figures or tables.